Skip to main content

Kundasang 4 Jun 2015 - sehari sebelum gempa

Assalamualaikum

Plan last minute. Seminggu sebelum cuti sekolah aku book bilik di Kinabalu Pine Resort. Nasib baik masih ada tempat, musim cuti sekolah selalunya resort ni fully booked. 

Nak bawa anak2 jenjalan + sambut ulang tahun perkahwinan aku dan hubby yang masuk 10 tahun pada 3 Jun 2015. Alhamdulillah ... semoga jodoh kami berkekalan hingga ke jannah.

Jam 9.00 pagi khamis kami bertolak dari Kota Kinabalu. Perjalanan tak sampai sejam kerana jalan raya masa tu lengang sahaja. 
Kami singgah sebentar di National Park Kinabalu untuk berehat sebentar dan mengambil gambar. Sejuk dan tenang sahaja masa tu.


Lebih kurang setengah jam di sana kami bergerak ke Pekan Kundasang yang tak sampai 20 minit ke sana dari Taman Kinabalu ni. 
Sebelum check in di resort, kami singgah makan tengahari di restoran sayap ayam madu yang terkenal di Pekan Kundasang.

Jam 12.30 tengahari kami gerak ke Kinabalu Pine Resort. Check in tetapi bilik hanya sedia pada jam 2 petang. 
Hanya sejam lagi menunggu, aku dan anak2 duduk berehat di pondok yang ada di resort tu. Nyaman terasa bila angin meniup dari kawasan pergunungan tu. Rasa nak terlelap pun ada. 

Dekat jam 2 tu bilik dah boleh masuk. Kami sekeluarga berehat dahulu sebelum keluar berjalan di sekitar Kundasang. 


Petang tu kami berjalan2 di sekitar Dream World Resort yang hanya terletak bersebelahan dengan Desa Cattle Farm. 
Anak2 nak bergambar dengan mickey mouse katanya.


Dan sebelum maghrib kami menikmati pemandangan Gunung Kinabalu yang disinari cahaya malap matahari terbenam. Subhanallah ... nampak sangat tenang tetapi menyimpan seribu rahsia yang hanya Dia mengetahuinya.

4 Jun 2015 .... sehingga malam semuanya tenang dan indah. Sehinggalah awal pagi esoknya .....






Comments

  1. ya allah besar kan ujian dari Allah

    ReplyDelete
  2. Mia ada kat sana ehh ...Ya Allah..camne yer keadaan kat sana masa kejadian.....

    ReplyDelete
  3. Esok paginya, di resort tu awak rasa bergegar teruk ke??

    ReplyDelete
  4. take care.. moga semuanya selamat.. inilah teguran daripadaNya.,

    ReplyDelete
  5. Mia...sedihnya dgn apa yg berlaku kat Sabah.Pray for Sabah...semoga kita semua dilindungi Allah sentiasa.

    ReplyDelete
  6. Mia...sedihnya dgn apa yg berlaku kat Sabah.Pray for Sabah...semoga kita semua dilindungi Allah sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Mia...sedihnya dgn apa yg berlaku kat Sabah.Pray for Sabah...semoga kita semua dilindungi Allah sentiasa.

    ReplyDelete

  8. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete
  9. Tak sangka jadi sedasyat itu
    Sudah tertulis. .
    Moga negara kita dijauhkan
    dari bencana ..
    Satu demi satu bencana berlaku kan.

    ReplyDelete
  10. Sayu seram jer tengok gambar Mount Kinabalu yang last tu... after what happened next. Dulu bertahun I pandang this view from my room in KK :D:D

    ReplyDelete
  11. suasana matahari terbenam itu sudah nampak sayu ...

    ReplyDelete
  12. Tak de siapa yg dapat meramal apa yg berlaku keesokannya kan Mia.....hanya Dia yg mengetahui....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang