Skip to main content

Berbudi kepada tanah

Assalamualaikum


Tak sangka bapa ada tanam pokok nenas di belakang rumah. Gambar ni aku ambil sebelum puasa yang lalu.
Aku selalu juga jenguk2 kebun belakang rumah jika balik ke kampung tapi tak pula perasan pokok nenas ni. Tengok2 lagi dah berbuah kesemuanya. Ada 7 pokok rasanya pokok nenas bapa ni.

Kata bapa 2 biji khas untuk dimakan dan 5 biji lagi akan dijual di tamu (pasar minggu). 
Mak setiap hujung minggu akan buka gerai di tamu. Jual hasil kebun belakang rumah, buah sukun, pokok bunga yang pelbagai jenis tu, dan macam2 lagi. 
Hobi mak, walaupun penat kami benarkan juga. Lagipun kami tau mak bosan duduk di rumah ... anak2 dan cucu tinggal berjauhan huhu

Selain pokok nenas ada banyak lagi bapa dan mak tanam. Kebanyakkannya menjadi. Kata orang tua kalau orang yang tanam tu tanamannya menjadi punya tangan sejuk dan sebaliknya. Kata orang tualah. 
Aku tanam .. macam tak menjadi. Nak kipas2kan tangan dulu biar sejuk agaknya baru boleh menanam hehe.

Bila kita berbudi kepada tanah, in sha Allah banyaklah hasilnya .. tak gitu 








Comments

  1. bila kita rajin berbakti pada tanah..inilah hasilnya kan..alhamdulillah..semua dapat rasa kan..

    ReplyDelete
  2. Kalau da ruang tanah yg luas secara otomatik mesti nak menanam sesuatu. Macam kita ni dibandar mana ada tanah seluas itu Mia. Suka bila melihat hasilnya.

    ReplyDelete
  3. seronoknya nanti dapat makan buah fresh fresh..blend buat air pun sedap.. :)

    ReplyDelete
  4. menanam tanaman dengan sejuk akan menghasilkan buah yang bagus ya mba :)

    ReplyDelete
  5. berbudi pada tanah, inshaAllah tidak akan rugi

    ReplyDelete
  6. Berbudi pada tanah x akan sia- sia. Hasilnya kita dpt mkn atau boleh dijual.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..dapat jugak merasa hasil..:)

    ReplyDelete
  8. WAh wah... best nye ade tanah sendiri.. dapat berkebun.. dapat makan sendiri... dapat jual pun best... waaa...

    ReplyDelete
  9. besar juga nenas tu yer..

    blogwalking sini..

    BLOGAHBAR

    ReplyDelete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. Memang tbaiklah kalu dpt bbudi dgn tanah ni...hasil dpt sihat pn dapat...

    ReplyDelete
  12. Rajinnya bapa awak Mia....Gitulah kalau rajin kan, mmg mewah makan hasilnya...
    Sedapnya buat air nenas Mia oiiii

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang