Skip to main content

Berbudi kepada tanah

Assalamualaikum


Tak sangka bapa ada tanam pokok nenas di belakang rumah. Gambar ni aku ambil sebelum puasa yang lalu.
Aku selalu juga jenguk2 kebun belakang rumah jika balik ke kampung tapi tak pula perasan pokok nenas ni. Tengok2 lagi dah berbuah kesemuanya. Ada 7 pokok rasanya pokok nenas bapa ni.

Kata bapa 2 biji khas untuk dimakan dan 5 biji lagi akan dijual di tamu (pasar minggu). 
Mak setiap hujung minggu akan buka gerai di tamu. Jual hasil kebun belakang rumah, buah sukun, pokok bunga yang pelbagai jenis tu, dan macam2 lagi. 
Hobi mak, walaupun penat kami benarkan juga. Lagipun kami tau mak bosan duduk di rumah ... anak2 dan cucu tinggal berjauhan huhu

Selain pokok nenas ada banyak lagi bapa dan mak tanam. Kebanyakkannya menjadi. Kata orang tua kalau orang yang tanam tu tanamannya menjadi punya tangan sejuk dan sebaliknya. Kata orang tualah. 
Aku tanam .. macam tak menjadi. Nak kipas2kan tangan dulu biar sejuk agaknya baru boleh menanam hehe.

Bila kita berbudi kepada tanah, in sha Allah banyaklah hasilnya .. tak gitu 








Comments

  1. bila kita rajin berbakti pada tanah..inilah hasilnya kan..alhamdulillah..semua dapat rasa kan..

    ReplyDelete
  2. Kalau da ruang tanah yg luas secara otomatik mesti nak menanam sesuatu. Macam kita ni dibandar mana ada tanah seluas itu Mia. Suka bila melihat hasilnya.

    ReplyDelete
  3. seronoknya nanti dapat makan buah fresh fresh..blend buat air pun sedap.. :)

    ReplyDelete
  4. menanam tanaman dengan sejuk akan menghasilkan buah yang bagus ya mba :)

    ReplyDelete
  5. berbudi pada tanah, inshaAllah tidak akan rugi

    ReplyDelete
  6. Berbudi pada tanah x akan sia- sia. Hasilnya kita dpt mkn atau boleh dijual.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..dapat jugak merasa hasil..:)

    ReplyDelete
  8. WAh wah... best nye ade tanah sendiri.. dapat berkebun.. dapat makan sendiri... dapat jual pun best... waaa...

    ReplyDelete
  9. besar juga nenas tu yer..

    blogwalking sini..

    BLOGAHBAR

    ReplyDelete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. Memang tbaiklah kalu dpt bbudi dgn tanah ni...hasil dpt sihat pn dapat...

    ReplyDelete
  12. Rajinnya bapa awak Mia....Gitulah kalau rajin kan, mmg mewah makan hasilnya...
    Sedapnya buat air nenas Mia oiiii

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a