Skip to main content

Nak panah juga!

Assalamualaikum

Ni kisah sabtu lepas. Kitaorang ber JJCM di 1B katanya. Round punya round ternampak satu tempat ni. Ala-ala macam tempat main bowling gitu tapi yang ni orang tak main bowling tapi memanah katanya. Hubby dulu ada bagi tengok gambarnya sedang memanah di pusat ni dan tunjukkan kat anak-anak. Aku dan anak-anak pula first time datang sini.

Shumi bila masuk tempat ni dah eksaited semacam. Katanya nak juga memanah macam Baba. So bagilah dia main satu game. Memanah ni dorang caj RM 13.00 untuk 15 batang anak patah. So Shumi akan memanah sebanyak 15 kali lah tu. 


Sebelum memanah, dorang pasang pengalas lengan dan sarung tangan khas untuk pegang panah tu. Ni memang saiz kanak-kanak. Pastu dorang tunjuk ajar sedikit cara-cara nak pegang panah dan memanah. Nasib baik Shumi cepat faham apa yang diajar oleh pekerja tu. Hubby pun kononnya nak mengajar juga tu. Mentang-mentang dah pernah pergi ke sini :P



Aksi Shumi sedang memanah. Bukan main dia aim siap kecikkan mata lagi. 


Dan hasil panahan Shumi. Ada yang terkeluar landasan juga. Tapi bolehlah untuk orang yang baru first time pegang panah. Ada juga yang hampir2 masuk ke bulatan kuning. :D




Aku, Shamzi dan Damia jadi penonton jak hari tu. Shamzi kami tanya nak main ke tak, dia tak mo. Rasanya dia tak berminat agaknya atau pun dia takut nak pegang panah yang besar tu ... hehe 
Aku tengok best jugalah tempat ni. Ramai juga yang datang ke sini, bawa anak-anak untuk cuba memanah. Dorang memang dah sediakan tempat khas untuk dewasa dan kanak-kanak. Tapi itulah sekali sekala pergi ke tempat ni oklah. caj mahal sikit katanya.....:P



Comments

  1. seronok memanah nie..saya sampai belikan set utk syahmi bagi dia belajar memanah.

    ReplyDelete
  2. Well done shumi. Berani mencuba. Memanah ni tuntutan dr Rasulullah kan^^

    ReplyDelete
  3. Baguslah Mia. Kalau Shumi suka teruskan bagi peluang buatnya. Adik-adik masih belum minat tapi kalau dah selalu tengok abang buat lama-lama akan suka agaknya.

    ReplyDelete
  4. bagus tau klau kita bagi galakan. saya dulu masa sek men dan uitm, jadi wakil pemanah wanita. mmg best sgt2. mula2 tu mcm cuak gak, tapi bila tau teknik dan caranya, mudah je :)

    ReplyDelete
  5. memanah ni best wpon pernah merah berbekas lengan sbb lupa pakai pengalas ha3

    ReplyDelete
  6. wah.. bagus nya Shumi... boleh di asah lagi ni... :)

    ReplyDelete
  7. Tak pernah bawak kimi memanah lagi. Nnt nak try bawak.

    ReplyDelete
  8. sukan yang menjadi sunnah ni... bagus kalau di amalkan kak mia..hehehe

    ReplyDelete
  9. best memanah ni, permainan yang disukai nabi kita Muhammad SAW

    ReplyDelete
  10. Si lelaki kat rumah ni ada sekali try memanah masa gi shopping . Mall mana tak ingat dah tapi ada aktiviti cengginilah. Nak ceritanya Si Pak Jilap lepas tu lenguh tangan . Shumi tak lenguh ke?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc