Skip to main content

Selera besar!

Assalamualaikum

Kami sekeluarga sebenarnya agak jarang juga makan di luar. Hubby katanya lebih suka makan di rumah, lebih suka makan makanan yang dimasak oleh isterinya ni....hehe
Walaupun tak sehebat mana, kadangkala setakat telur dadar dan sawi tumis....sudah cukup membuka selera katanya.....

Tapi sekali sekala tu kepingin juga makan di luar. So bila namanya makan makanan yang bukan dimasak sendiri dan dibayar, haruslah order makanan yang kononnya sedap dan jarang makan di rumah (maklumlah aku kan kurang sikit kepakaran memasak...huhu)

Dulu masa anak2 belum berapa nak membesar, usia 1-3 tahun gitulah.....kalau makan kat luar, aku dan hubby akan order masing2 seorang satu menu, manakala Shumi dan Shamzi, kami orderkan sepinggan nasi dan dibahagi dua. Budak kecik kan selalunya tak berapa nak kuat makan. 

Tapi sekarang ni bila anak-anak dah semakin membesar, masing2 punya selera yang berlainan. Nak order makan ikut pilihan sendiri. Bukan main dorang mengorder, termasuklah anak dara kenit aku tu...tak mo nya kongsi makanan dengan aku, lain taste katanya.


Soto Urat untuk Baba.......manakala Damia pula soto kosong bersama dengan telor rebus


Untuk Uminya....Kue Tiaw Goreng Seafood


Nasi Goreng Pattaya Ayam tetap menjadi pilihan Shamzi setiap kali makan di luar


Selera paling besar antara kami ...... Shumi! satu set Nasi Briyani Ayam Goreng. Shumi ni memang tekak orang India agaknya. Nasi mesti ada unsur2 kari...kalau tak, tak selera makan katanya :P





Comments

  1. Sekali sekala mkn kt luar best juga. Reward diri...nmpk semuanya sedap ^^

    ReplyDelete
  2. Sedap-sedap semuanya. Boleh rehat-rehatkan badan dan ubah selera rasa masakan kat luar pula kan Akak.

    ReplyDelete
  3. wah..memang selera besar ni Mia...kami pun jarang makan di luar, sesekali boleh lah..hehe..
    Nasi beriyani hero2 tu memang menyelerakan...

    ReplyDelete
  4. sedap tu soto urat mia..memang habis semangkuk ni kalau makan..

    ReplyDelete
  5. he3 anak2 makain ada selera sendiri, end-up kita gak x order apa2 tp tukang perabis makanan anak2, dari membazir da doasa kan he3

    ReplyDelete
  6. Sekali sekala bawa anak2 keluar makan memang best...mereka dah besar dah ada citarasa masing2...

    ReplyDelete
  7. sekali sekala memang best..kalau hari2 cemuih jugak..lagi2 ada anak2 kan?/depa pun nak jugak rasa air tangan kita...

    ReplyDelete
  8. Amboi, masing2 ikut selera anak tekak masing2.... Sekali sekala boleh lah kan... Habis ke mereka makan semua tu? Kalau anak2 saya, mmg masih kongsi lagi... lagi pun portion makanan kat sini besar... Saiz orang eropah katakan.. kikiki

    ReplyDelete
  9. anak2 saya pulak, kalau makan kat luar mesti orderkan nasi ayam je. sbb diorg x brp gemar masakan kt luar, diorg lagi suka kalau mommy dia ni yg masak. tu yg setiap hari perah otak dok pk nak masak ape la setiap kali balik keje..hehehe

    ReplyDelete
  10. Sama le Mia.....OKje lagilah...perut memasing sebakul haha...memang tak de istilah kongsi dah....
    Tu yang bila nak makan kekadang tu fikir banyak kali jugak.... Okje pulak bila dah selalu masak jemu mak tau makan masakan sendiri hihi...Biar le roti canai pun tp hujung minggu mesti nak makan luar gak daa...

    ReplyDelete
  11. masakan ynag dimasak dari rumah terutama bila isteri masak untuk suami dan anak-anak..walaupun masakan itu simple ia tetap best.. :)

    apa2 pun kelapangan singgah ke blog kami yer :)
    http://izzium2u.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang