Skip to main content

Selamat ber UPSR Harry Porter!

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk hari ke 2 budak darjah 6 menduduki UPSR. 
Anak aku ? Si Shumi ada 4 tahun lagi dia nak duduk exam ni tapi tak tahu masa dia nanti masih adakah peperiksaan UPSR ni...huhu

Yang sedang ambik exam anak kakak ku yang bongsu tu...kita orang panggil dia Fizi. 
Anak ke2 aka yang bongsu dari 2 beradik. Dua2 pun lelaki. Yang si abang dah masuk Form 2. Dah bujang dah, tinggi melangit budak ni ..
Yang ambik exam ni rendah jak, pastu hitam manis, chubby2. Raut wajah sebijik macam muka kakakku. 

Semalam telefon kakak, macam mana dengan si Fizi... ok ke tidak, dapat jawab ke tidak ???
Katanya, Fizi cakap senang, boleh jawab. 
Kata kakak, dia tak harap keputusan yang meletup2 gitu....yang penting Fizi dah usaha, rajin pergi ke tuisyen dan dapat jawab soalan dah cukup baik.
Tunggu je lah keputusannya nanti.

Anak2 tak baik kalau kita tekan. Lebih baik biarkan dorang belajar cara sendiri tetapi dalam pada masa yang sama beri tunjuk ajar, beri/sediakan apa yang mereka perlukan, ajar mereka mengikut jadual dan pantau. :)


Buat harry porter kampung ni, semoga berjaya dalam UPSR!


Comments

  1. All the best Fizi, itu la akademik hanya salah satu dari cabang kejayaan, yang penting dah usaha kan.

    ReplyDelete
  2. gambar tu sgt ceria..
    all the best Fizi!

    ReplyDelete
  3. gambar hary potter tu sangat best! tak terfikir nak suruh budak2 pose macam tu :P

    ReplyDelete
  4. wah, harry potter dah ambil UPSR.... good luck to him...

    ReplyDelete
  5. Budak2 sekarang bijak2..good luck Fizi..:)

    ReplyDelete
  6. Betul2.. x payah kasi tekan sgt budak2.. lagi ditekan, lagi x dpt tu...
    Hahaha... suka itu pic!

    ReplyDelete
  7. Good luck harry potter.. betul tu Mia.. apapun keputusan nya nti kita redha jak..sebab kita tau jgk anak2 sudah berusaha kan...

    ReplyDelete
  8. Gambar tu sgt menarik....anyway..gudluck fizi

    ReplyDelete
  9. Dah berusaha dgn tekun insyaallah....akan cemerlanglah resultnya...
    Tulah kata kena exam balikkan......kesiannya mereka kan Mia

    ReplyDelete
  10. cantik gambar ni...gud luck Fizi untuk paper Sains nanti..kesian dia

    ReplyDelete
  11. Good luck utk dia. Anak saudara aku pon UPSR. Pagi ni aku call. Stress katanya sebab kena jawab UPSR lagi gara2 soalan bocor. Kesian dorang kan.

    ReplyDelete
  12. Good Luck Harry Potter. .kesian bah bdk2 trpaksa ulang balik..tp ndak pa..mesti ada hikmah di sebalik nya kn Mia. ..
    Mia sioknya pic tu..suka tengok. .^^

    ReplyDelete
  13. cantiknyer gambo ni, sangat kreatif ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa