Skip to main content

Selamat ber UPSR Harry Porter!

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk hari ke 2 budak darjah 6 menduduki UPSR. 
Anak aku ? Si Shumi ada 4 tahun lagi dia nak duduk exam ni tapi tak tahu masa dia nanti masih adakah peperiksaan UPSR ni...huhu

Yang sedang ambik exam anak kakak ku yang bongsu tu...kita orang panggil dia Fizi. 
Anak ke2 aka yang bongsu dari 2 beradik. Dua2 pun lelaki. Yang si abang dah masuk Form 2. Dah bujang dah, tinggi melangit budak ni ..
Yang ambik exam ni rendah jak, pastu hitam manis, chubby2. Raut wajah sebijik macam muka kakakku. 

Semalam telefon kakak, macam mana dengan si Fizi... ok ke tidak, dapat jawab ke tidak ???
Katanya, Fizi cakap senang, boleh jawab. 
Kata kakak, dia tak harap keputusan yang meletup2 gitu....yang penting Fizi dah usaha, rajin pergi ke tuisyen dan dapat jawab soalan dah cukup baik.
Tunggu je lah keputusannya nanti.

Anak2 tak baik kalau kita tekan. Lebih baik biarkan dorang belajar cara sendiri tetapi dalam pada masa yang sama beri tunjuk ajar, beri/sediakan apa yang mereka perlukan, ajar mereka mengikut jadual dan pantau. :)


Buat harry porter kampung ni, semoga berjaya dalam UPSR!


Comments

  1. All the best Fizi, itu la akademik hanya salah satu dari cabang kejayaan, yang penting dah usaha kan.

    ReplyDelete
  2. gambar tu sgt ceria..
    all the best Fizi!

    ReplyDelete
  3. gambar hary potter tu sangat best! tak terfikir nak suruh budak2 pose macam tu :P

    ReplyDelete
  4. wah, harry potter dah ambil UPSR.... good luck to him...

    ReplyDelete
  5. Budak2 sekarang bijak2..good luck Fizi..:)

    ReplyDelete
  6. Betul2.. x payah kasi tekan sgt budak2.. lagi ditekan, lagi x dpt tu...
    Hahaha... suka itu pic!

    ReplyDelete
  7. Good luck harry potter.. betul tu Mia.. apapun keputusan nya nti kita redha jak..sebab kita tau jgk anak2 sudah berusaha kan...

    ReplyDelete
  8. Gambar tu sgt menarik....anyway..gudluck fizi

    ReplyDelete
  9. Dah berusaha dgn tekun insyaallah....akan cemerlanglah resultnya...
    Tulah kata kena exam balikkan......kesiannya mereka kan Mia

    ReplyDelete
  10. cantik gambar ni...gud luck Fizi untuk paper Sains nanti..kesian dia

    ReplyDelete
  11. Good luck utk dia. Anak saudara aku pon UPSR. Pagi ni aku call. Stress katanya sebab kena jawab UPSR lagi gara2 soalan bocor. Kesian dorang kan.

    ReplyDelete
  12. Good Luck Harry Potter. .kesian bah bdk2 trpaksa ulang balik..tp ndak pa..mesti ada hikmah di sebalik nya kn Mia. ..
    Mia sioknya pic tu..suka tengok. .^^

    ReplyDelete
  13. cantiknyer gambo ni, sangat kreatif ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc