Skip to main content

Langkah Syabas Beach Resort

Assalamualaikum

Oklah nak cerita tentang resort yang kami stay sempena cuti merdeka hari tu.... dekat jak sebenarnya dengan area Kota Kinabalu, lebih kurang 1/2 jam perjalanan dari rumah kami tapi itupun kalau jalan tak jammed. Kalau jammed mengambil masa sejam cam tu.

Resort ni terletak di area Kinarut, sebelah kanan jalan kalau dari Kota Kinabalu. Bersebelahan dengan Sea Side Travellers Inn yang pernah kami stay tahun lalu. 
Sign board resort ni memang nampak dari jauh ..... Langkah Syabas Beach Resort.
Aku sebenarnya first time stay sini, selalu limpas jak. Tengok dari luar, resort ni nampak macam biasa. Tapi bila book bilik hari tu agak mahal juga ratenya RM260.00 nett semalam. Yang ni untuk superior room. Kalau yang deluxe room pula RM300.00 nett. Semua harga termasuk dengan complimentary breakfast untuk 2 orang. 

So 30hb tu kami pergilah check in dan memang sangat surprise. Luar nampak biasa tetapi dalam memang cantik dan puas hati. 


Ni semi detached chalet yang kami book. Dalam bilik ada satu king size bed dan satu single bed. Memang luas untuk kami 5 orang ni. Biliknya pun luas, bersih dan wangi. Dorang ada bubuh daun pandan kering kat dalam bilik. Wangi jak, bersih jak...tu yang aku suka.

Ni pula view depan chalet kami. Menghadap swimming pool gitu. Boleh duduk2 santai di beranda chalet sambil tengok orang mandi manda oppppss.. Hari tu anak2 berkubang di pool, Baba dorang yang temankan. :) Umi macam biasalah jadi pemerhati jak. Huhu

Di resort ni memang ada cafenya sendiri tapi harga korang sendiri pahamlah. Memang agak mahal. So makan malam kitaorang pergi ke restoran yang ada di area Putatan. 
Breakfast kita dapat 2 free, anak2 yang umur 7 tahun ke atas dorang caj dalam RM 20 ++ , tapi hari tu mungkin rezeki kami, dorang tak caj pun. :).
Breakfast dia standard lah, mee goreng, nasi goreng, kentang, sosej, buah2an, telur, bread dan sewaktu dengannyalah. So aku malas nak snap. Hehe

Kalau korang tengok dalam gambar yang share sebelum ni, resort ni nampak lengang dan tiada orang kan. Ni yang best sebenarnya. Chalet dalam resort ni ada dalam 20 lebih biji ( biji ke buah hehe) sahaja. Masa kami stay tu semua chalet dah fully book. Tapi kawasan sekitarnya luas tu yang nampak agak lengang. Swimming pool pun kitaorang tak payah nak bersesak2. 
So sapa2 yang nak privacy gitu boleh lah stay kat resort ni. :)

Kalau pegi resort ni, korang jangan terkejut kalau terserempak dengan beberapa ekor kambing biri2. Haiwan peliharaan tuan punya resort katanya. Hehe. Tapi kan walaupun kambing tu bebas berkeliaran di kawasan resort tu, sebiji buangan kambing tu pun korang tak akan jumpa sebab kebersihan sangat diutamakan di resort ni.

Secara keseluruhan memang puas hati. Nanti ada peluang dan rezeki nak stay lagi kat resort ni.

Last sekali aku selitkan wajah anak dara kecik aku ni. Tak de kaitan pun, sekadar selingan. Hehe





Comments

  1. menarik tempat ni mia, aku terberkenan pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko yg jauh pun terberkenan ... ni kan aku yg dekat ni. Klu boleh hari2 nak stay sana hehe

      Delete
  2. cantek weh tmpt ni. aku tunggu anak besar skit, nak repeat kk. jom jumpa nnt eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik bebs ....
      Nak jumpa ... boleh bah kalau ko hehe

      Delete
  3. Sya memang tau betul tempat tu mia.. Bakal mak dan bapa mertua kerja di sana sebagai assistant chef dan kapten bot dan sya pun pernah kerja di sana satu ketika dlu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah nanti klu kawin, honey moon sanalah kau konon ni.... pakej free hehehe

      Delete
  4. resort ni tempat shooting filem yang bront palarae berlakon ngan daphne iking tu ke?lupa lak tajuk filem tu..

    ReplyDelete
  5. bestnye...kang nak hanimun lagi boleh ajak hubby g sini & boleh jumpa mia skali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jak hanimun berulang kali .... hehe
      Nak jumpa boleh saja :)

      Delete
  6. Replies
    1. Best tempat ni Anum .... ko honeymoon lah kat sini pula hehe

      Delete
  7. jom g lg Mia..
    ko jd touris guide blh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom....boleh jak jd tourist guide, tp caj aku mahal tau hahaha

      Delete
  8. Replies
    1. Mmg berbaloi. Sapa yg suka privacy dan nak tenang relaks gitu, tpt ni sesuai.

      Delete
  9. Mampu tengok jer lah. Pergi nya tak tau bila. Tapi cantik tempat ni.

    ReplyDelete
  10. best nya..pemandangn pun cantik,

    ReplyDelete
  11. balik sabah nnt.. mmg bnyk tmpt kena explore ni.. huhuh..

    ReplyDelete
  12. Bilalah nak sampai sini agaknya Okje ni Mia.....
    Tengok gambo pun tau dah mcm damai jer keadaan kat sana tu Mia...Damia gak untuk memanjang tidur hotel hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang