Skip to main content

Jiran ku loud speaker!

Assalamualaikum
 
Yang tinggal di kawasan apartment atau rumah teres yang rapat2 tu, memang dah biasa mengalami situasi begini kan....jiran sebelah bercakap korang boleh dengar apa isi ceritanya. Nak2 lagi yang sangat loud speaker tu. Macam nak dengar satu apartment suara mereka yang berbual. Kalau perkara biasa yang dorang bualkan tak pa lah kan....tapi kalau yang sulit ke confidential ke, semua pun dengar, macam mana tu.....
 
Sebab tu aku kalau bercakap dengan hubby selalu control2 suara, seganlah kalau jiran kita terdengar isi perbualan rumah tangga kita kan.....tapi memang kadang-kadang tu terover volume juga bila start membebel dengan kanak-kanak riang di rumah tu....hehehe
 
Tapi kan yang aku nak ceritakan sini, jiran kami yang satu tu.....bukan nak mengumpat tapi sangat hairan. Kalau dorang berbual rasanya seluruh apartment ni boleh dengar.
Aku rasa kan bukan setakat loud speaker lagi tapi dah pakai microfon dah.
Yang aku pelik lagi, kita kan kalau berbual, seorang bercakap dan seorang akan mendengar, kemudian berbalas.......tapi yang ni dua-dua serentak bercakap.....ish ish ish
 
Nasib baiklah aku dan hubby tak faham bahasa dorang tu.....sebab jiran kami tu sebenarnya encik Awang Hitam. Dah lama dorang tinggal di sebelah tu.....dengarnya pelajar dari Nigeria.
Aku sebenarnya takut juga bila tahu berjiran dengan dorang...korang faham-fahamlah kisah2 Awang Hitam ni kan. Tapi alhamdulillah setakat ni semuanya biasa sahaja, tak ada apa2 yang tak baik berlaku.

 
 
ilustrasi dari En.Hubby
 
Tak tahu apa isi perbualan dorang tu....berbual macam nak runtuh apartment. Nasib baik dorang jarang2 berada di rumah....huhu




Note : Terima kasihlah kepada hubby sebab sudi melukis kartun itu untuk isteri mu ini....hehe

Comments

  1. takutnya..sbb dulu masa zaman solo sewa di condo, mcm2 kes awang hitam ni buat...mmg diaorang ni by nature dah loud speaker kot kan ? ^^,

    ReplyDelete
  2. erkkk.. seb baik kak mia tak faham bahasa dorang.. hehehe. tapi kena jaga2 jugak kak.

    ReplyDelete
  3. hehe, memang ada juga jiran yang macam tu..adui, sabar ja la..

    ReplyDelete
  4. Illustration cikgu menjadi betul kena pulak dgn warnanya Mia hahaha...

    ReplyDelete
  5. heheheh kiut je kartun tu sesuai utk awang hitam:)

    ReplyDelete
  6. ooooo...sebab orng lain tak pahamlah kot dia berani cakap cam microfon tuh..jiran belakang umah kami nie pun loud speaker jgk..cakap cam nak gaduh..rsnya umah sekeliling boleh dengar suara yg mak dlm umah tuh membebel jer manjang..huhuh

    ReplyDelete
  7. HahHH. Ada juga yg loudspeaker alkisah nak tarik perhatian

    ReplyDelete
  8. salam kenal,,
    lompat masuk sini dari apps edisi blog..hihi..
    msti jiran sis fikir xpelah cakap kuat2, bukannye org faham pun..huhu

    ReplyDelete
  9. sabar je kan dengan perangai orang macam tu. Nasib abik tak faham kalo tak satu dunia dah tahu cerita dia

    ReplyDelete
  10. akak tak larat nak dgr dah....bercakap biasa pun mcm bergaduh lagaknya..sbb tu anak akak cakap..org kedah ni kasar2..laki bini..mak dgn anak..main aku hang ja..

    ReplyDelete
  11. mesti kuat betul suara dorang tu Mia..smapi boleh dengar... klu aku 'malu'lah plak org dengar kan.. haha.. sabar jak lah!
    cantik plak kartum lukisan tu...hihi

    ReplyDelete
  12. Baik baik kalau berjiran dengan Awang Hitam Mia....tau ajelah ....mereka kan banyak kes!
    Kuat sangat ke? Nasiblah jiran OKje ni sebelah kanan dtg seminggu sekali kadang tu sebulan pun payah nak nampak muka sebelah lagi cina duda pulak tu, nak berbual ngan sapa pulak hehe

    ReplyDelete
  13. Adoh... kt cni pun samalah, umh sewa kg. ala² teres gtu.. haruk! hihhi...

    ReplyDelete
  14. saya pun ada pengalaman masa dok kat umah atas angin nih . dlm kul satu pagi dgr perempuan menjerit dan merayu sbb kena belasah dgn suaminya . ramai gak yg keluar menjenguk sama ada kat pintu juga kat beranda , tapi x dpt kesan dri mana ... kesian .

    ReplyDelete
  15. kawasan rumah saya pun macam tu la..kita yang dok dalam rumah memang tak perasan...sebab bunyi tv la.bunyi komputer,bunyi kipas..bunyi anak bergaduh tak perasan la ..tapi orang kat luar dengarje apa kita bual kan dan cakap..heheh

    ReplyDelete
  16. gambo tu juga CN suka ! dorang ni mmg menakutkan, hati2 la yer..

    p/s: CN tak suka bau dorang tu..hehe

    ReplyDelete
  17. gambo tu juga CN suka ! dorang ni mmg menakutkan, hati2 la yer..

    p/s: CN tak suka bau dorang tu..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a