Skip to main content

Jiran ku loud speaker!

Assalamualaikum
 
Yang tinggal di kawasan apartment atau rumah teres yang rapat2 tu, memang dah biasa mengalami situasi begini kan....jiran sebelah bercakap korang boleh dengar apa isi ceritanya. Nak2 lagi yang sangat loud speaker tu. Macam nak dengar satu apartment suara mereka yang berbual. Kalau perkara biasa yang dorang bualkan tak pa lah kan....tapi kalau yang sulit ke confidential ke, semua pun dengar, macam mana tu.....
 
Sebab tu aku kalau bercakap dengan hubby selalu control2 suara, seganlah kalau jiran kita terdengar isi perbualan rumah tangga kita kan.....tapi memang kadang-kadang tu terover volume juga bila start membebel dengan kanak-kanak riang di rumah tu....hehehe
 
Tapi kan yang aku nak ceritakan sini, jiran kami yang satu tu.....bukan nak mengumpat tapi sangat hairan. Kalau dorang berbual rasanya seluruh apartment ni boleh dengar.
Aku rasa kan bukan setakat loud speaker lagi tapi dah pakai microfon dah.
Yang aku pelik lagi, kita kan kalau berbual, seorang bercakap dan seorang akan mendengar, kemudian berbalas.......tapi yang ni dua-dua serentak bercakap.....ish ish ish
 
Nasib baiklah aku dan hubby tak faham bahasa dorang tu.....sebab jiran kami tu sebenarnya encik Awang Hitam. Dah lama dorang tinggal di sebelah tu.....dengarnya pelajar dari Nigeria.
Aku sebenarnya takut juga bila tahu berjiran dengan dorang...korang faham-fahamlah kisah2 Awang Hitam ni kan. Tapi alhamdulillah setakat ni semuanya biasa sahaja, tak ada apa2 yang tak baik berlaku.

 
 
ilustrasi dari En.Hubby
 
Tak tahu apa isi perbualan dorang tu....berbual macam nak runtuh apartment. Nasib baik dorang jarang2 berada di rumah....huhu




Note : Terima kasihlah kepada hubby sebab sudi melukis kartun itu untuk isteri mu ini....hehe

Comments

  1. takutnya..sbb dulu masa zaman solo sewa di condo, mcm2 kes awang hitam ni buat...mmg diaorang ni by nature dah loud speaker kot kan ? ^^,

    ReplyDelete
  2. erkkk.. seb baik kak mia tak faham bahasa dorang.. hehehe. tapi kena jaga2 jugak kak.

    ReplyDelete
  3. hehe, memang ada juga jiran yang macam tu..adui, sabar ja la..

    ReplyDelete
  4. Illustration cikgu menjadi betul kena pulak dgn warnanya Mia hahaha...

    ReplyDelete
  5. heheheh kiut je kartun tu sesuai utk awang hitam:)

    ReplyDelete
  6. ooooo...sebab orng lain tak pahamlah kot dia berani cakap cam microfon tuh..jiran belakang umah kami nie pun loud speaker jgk..cakap cam nak gaduh..rsnya umah sekeliling boleh dengar suara yg mak dlm umah tuh membebel jer manjang..huhuh

    ReplyDelete
  7. HahHH. Ada juga yg loudspeaker alkisah nak tarik perhatian

    ReplyDelete
  8. salam kenal,,
    lompat masuk sini dari apps edisi blog..hihi..
    msti jiran sis fikir xpelah cakap kuat2, bukannye org faham pun..huhu

    ReplyDelete
  9. sabar je kan dengan perangai orang macam tu. Nasib abik tak faham kalo tak satu dunia dah tahu cerita dia

    ReplyDelete
  10. akak tak larat nak dgr dah....bercakap biasa pun mcm bergaduh lagaknya..sbb tu anak akak cakap..org kedah ni kasar2..laki bini..mak dgn anak..main aku hang ja..

    ReplyDelete
  11. mesti kuat betul suara dorang tu Mia..smapi boleh dengar... klu aku 'malu'lah plak org dengar kan.. haha.. sabar jak lah!
    cantik plak kartum lukisan tu...hihi

    ReplyDelete
  12. Baik baik kalau berjiran dengan Awang Hitam Mia....tau ajelah ....mereka kan banyak kes!
    Kuat sangat ke? Nasiblah jiran OKje ni sebelah kanan dtg seminggu sekali kadang tu sebulan pun payah nak nampak muka sebelah lagi cina duda pulak tu, nak berbual ngan sapa pulak hehe

    ReplyDelete
  13. Adoh... kt cni pun samalah, umh sewa kg. ala² teres gtu.. haruk! hihhi...

    ReplyDelete
  14. saya pun ada pengalaman masa dok kat umah atas angin nih . dlm kul satu pagi dgr perempuan menjerit dan merayu sbb kena belasah dgn suaminya . ramai gak yg keluar menjenguk sama ada kat pintu juga kat beranda , tapi x dpt kesan dri mana ... kesian .

    ReplyDelete
  15. kawasan rumah saya pun macam tu la..kita yang dok dalam rumah memang tak perasan...sebab bunyi tv la.bunyi komputer,bunyi kipas..bunyi anak bergaduh tak perasan la ..tapi orang kat luar dengarje apa kita bual kan dan cakap..heheh

    ReplyDelete
  16. gambo tu juga CN suka ! dorang ni mmg menakutkan, hati2 la yer..

    p/s: CN tak suka bau dorang tu..hehe

    ReplyDelete
  17. gambo tu juga CN suka ! dorang ni mmg menakutkan, hati2 la yer..

    p/s: CN tak suka bau dorang tu..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang