Skip to main content

Kerana telor

Assalamualaikum

Cerita minggu lalu sebenarnya..
Alkisahnya Shumi nak bawa telor ke sekolah sebab cikgu BI nya suruh bawa.
Dorang nak buat aktiviti dalam kelas katanya...
Jadi sediakan lah Shumi 2 biji telor, sebenarnya sebiji jak tapi aku extra 1 sebab takut yang 1 pecah ke apa....aku simpan dalam bekas tertutup dan sumbatkan tisu agar telor tak tergoyang2 dan terhentak satu sama lain.
Sebelum pegi sekolah aku dah pesan banyak kali dengan Shumi, jaga baik-baik telor tu...jangan
sampai pecah dalam beg pula. Kalau buka bekas tu kena tutup rapat2 balik. Tak pasal-pasal pula terpecah dalam beg sekolah.

Dan petangnya semasa aku ambil Shumi dari sekolah, nampak dah air muka Shumi semacam jak.
Umi...kalau saya kestau Umi, Umi jangan marah a'a
Aku tak suspect apa-apa lagi masa tu, bah cakaplah
telor tu terpecah dalam beg sekolah saya......saya nda sengaja, tadi ada budak langgar beg sekolah saya...
Isssshhhh aku dah mula nak marah tapi tanya lagi Shumi...
macam mana pulak telor tu boleh terkeluar dari bekas tu, bekas tu kan keras, kalau ko nda buka tutupnya, tu telor nda terkeluar tu....kecuali kalau ko ada kasi kluar dan nda tutup rapat-rapat tu bekas.
Shumi diam-diam...memang dia tidak tutup rapat2lah bekas telor tu...huhu

Aku buka beg sekolah Shumi......abis!!......telor masih ada dalam poket bagnya tapi dah pecah. Abis berlendir poket bag sekolahnya. Bau.....eeee korang boleh bayangkan bau telor mentah...sangaaaat hanyir. Setengah kotak tisu aku kerjakan lap poket beg sekolah Shumi tu. Sambil mulut membebel.
Shumi diam kaku jak depan aku.
Aku bukan marah sebab begnya kotor ke apa tapi marah sebab dah pesan banyak kali dengan Shumi paginya tu. Nak ajar Shumi bertanggungjawab sedikit dengan menjaga telor tu, jangan sampai pecah.

Terkelip-kelip mata Shumi tengok Uminya membebel. Nasib baik dia dah cakap tak sengaja.
Last sekali bebelan aku kat Shumi, lain kali kena bertanggunjawab sedikit....OK..

Beg sekolah terpaksa cuci abis, siap bubuh soflan sebab hanyir sangat. Masa aku cuci pun nak termuntah...huhu
yang siannya abis buku sekolah Shumi, keriting oleh telor tu...:)



Sumber : regional.kompasiana.com/google
 



Note : Didik anak-anak bertanggungjawab biarlah dari kecil lagi .... kan





Comments

  1. alahaiiii kesian nyer... x sengaja tu...

    ReplyDelete
  2. Dah tak sengaja .. begitulah kan..
    Tapi tu lah ibu2 kan suka membebel.. so anak tadah jer lah telinga.. kesian mereka :)

    ReplyDelete
  3. susah jgk kan kak. nk marah ye jgk tp bdk2 tk pndai lagi nk bewaspada ni

    ReplyDelete
  4. selalu kan...bila ita terlalu berhati2 la selalu jadi kejadian pecah belah ni hahaha. i rasa shumi pun dah habis beringat dah, tapi tu la.. dah nak jadi kan.

    ReplyDelete
  5. Alahaiiiii...biasa lah tu kak..kanak2 d ingatkan balik2 pun last2 lupa juga...hihihi

    ReplyDelete
  6. Adoi...kesiannya.Yelah...mmg betul.Kena ajar budak2 ni bertanggungjawab dr kecik.Tapi cabaran betul aku kalo nk menasihat si hakim.heheheeheh.Sabo jelah..

    ReplyDelete
  7. Kasihannya. Basah juga buku-buku sebab telur yang pecah tu.

    ReplyDelete
  8. Takperla mia..kena marah pun ok jugak..baru dia tau tanggung jawab sket kan...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum mia..alahai cian nyer...mama pun x suka bau telur hanyir...;)

    ReplyDelete
  10. X suka bau tlur. Hanyir semerbak. Nape kasi dia bawa telur ke sekolah. Kesian pulak kena marah tu.

    ReplyDelete
  11. sian shumi...telur kalo pecah bau die memg hanyir..eeuww

    ReplyDelete
  12. betul..memang kena ajar anak2 tentang berhati2 dari kecil...kalau x nanti dia buat sambil lewa je..yang aku marahkan sgt kalau Dania..org buat dia..dia x reti nak balas balik...eee...geram tau....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a