Skip to main content

Kerana telor

Assalamualaikum

Cerita minggu lalu sebenarnya..
Alkisahnya Shumi nak bawa telor ke sekolah sebab cikgu BI nya suruh bawa.
Dorang nak buat aktiviti dalam kelas katanya...
Jadi sediakan lah Shumi 2 biji telor, sebenarnya sebiji jak tapi aku extra 1 sebab takut yang 1 pecah ke apa....aku simpan dalam bekas tertutup dan sumbatkan tisu agar telor tak tergoyang2 dan terhentak satu sama lain.
Sebelum pegi sekolah aku dah pesan banyak kali dengan Shumi, jaga baik-baik telor tu...jangan
sampai pecah dalam beg pula. Kalau buka bekas tu kena tutup rapat2 balik. Tak pasal-pasal pula terpecah dalam beg sekolah.

Dan petangnya semasa aku ambil Shumi dari sekolah, nampak dah air muka Shumi semacam jak.
Umi...kalau saya kestau Umi, Umi jangan marah a'a
Aku tak suspect apa-apa lagi masa tu, bah cakaplah
telor tu terpecah dalam beg sekolah saya......saya nda sengaja, tadi ada budak langgar beg sekolah saya...
Isssshhhh aku dah mula nak marah tapi tanya lagi Shumi...
macam mana pulak telor tu boleh terkeluar dari bekas tu, bekas tu kan keras, kalau ko nda buka tutupnya, tu telor nda terkeluar tu....kecuali kalau ko ada kasi kluar dan nda tutup rapat-rapat tu bekas.
Shumi diam-diam...memang dia tidak tutup rapat2lah bekas telor tu...huhu

Aku buka beg sekolah Shumi......abis!!......telor masih ada dalam poket bagnya tapi dah pecah. Abis berlendir poket bag sekolahnya. Bau.....eeee korang boleh bayangkan bau telor mentah...sangaaaat hanyir. Setengah kotak tisu aku kerjakan lap poket beg sekolah Shumi tu. Sambil mulut membebel.
Shumi diam kaku jak depan aku.
Aku bukan marah sebab begnya kotor ke apa tapi marah sebab dah pesan banyak kali dengan Shumi paginya tu. Nak ajar Shumi bertanggungjawab sedikit dengan menjaga telor tu, jangan sampai pecah.

Terkelip-kelip mata Shumi tengok Uminya membebel. Nasib baik dia dah cakap tak sengaja.
Last sekali bebelan aku kat Shumi, lain kali kena bertanggunjawab sedikit....OK..

Beg sekolah terpaksa cuci abis, siap bubuh soflan sebab hanyir sangat. Masa aku cuci pun nak termuntah...huhu
yang siannya abis buku sekolah Shumi, keriting oleh telor tu...:)



Sumber : regional.kompasiana.com/google
 



Note : Didik anak-anak bertanggungjawab biarlah dari kecil lagi .... kan





Comments

  1. alahaiiii kesian nyer... x sengaja tu...

    ReplyDelete
  2. Dah tak sengaja .. begitulah kan..
    Tapi tu lah ibu2 kan suka membebel.. so anak tadah jer lah telinga.. kesian mereka :)

    ReplyDelete
  3. susah jgk kan kak. nk marah ye jgk tp bdk2 tk pndai lagi nk bewaspada ni

    ReplyDelete
  4. selalu kan...bila ita terlalu berhati2 la selalu jadi kejadian pecah belah ni hahaha. i rasa shumi pun dah habis beringat dah, tapi tu la.. dah nak jadi kan.

    ReplyDelete
  5. Alahaiiiii...biasa lah tu kak..kanak2 d ingatkan balik2 pun last2 lupa juga...hihihi

    ReplyDelete
  6. Adoi...kesiannya.Yelah...mmg betul.Kena ajar budak2 ni bertanggungjawab dr kecik.Tapi cabaran betul aku kalo nk menasihat si hakim.heheheeheh.Sabo jelah..

    ReplyDelete
  7. Kasihannya. Basah juga buku-buku sebab telur yang pecah tu.

    ReplyDelete
  8. Takperla mia..kena marah pun ok jugak..baru dia tau tanggung jawab sket kan...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum mia..alahai cian nyer...mama pun x suka bau telur hanyir...;)

    ReplyDelete
  10. X suka bau tlur. Hanyir semerbak. Nape kasi dia bawa telur ke sekolah. Kesian pulak kena marah tu.

    ReplyDelete
  11. sian shumi...telur kalo pecah bau die memg hanyir..eeuww

    ReplyDelete
  12. betul..memang kena ajar anak2 tentang berhati2 dari kecil...kalau x nanti dia buat sambil lewa je..yang aku marahkan sgt kalau Dania..org buat dia..dia x reti nak balas balik...eee...geram tau....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang