Skip to main content

Memori kertas minyak

Assalamualaikum


Sumber : Facebook

Mesti korang pernah buat camni dulu kan.....yang berkemampuan tu mungkin dapatlah balut buku dengan plastik pembalut yang cantik tu tapi bagi golongan cam aku ni, yang mampu beli adalah kertas minyak kaler coklat tu. Tu jak yang paling murah untuk balut semua buku teks sekolah. 

Murah dan jimat...beli segulung, semua buku teks dapat dibalut. Yang jadi mangsa masa tu, bapalah. Dia jak yang punya tangan seni untuk balut-balut buku teks tu semua...hehe
Sekarang aku pula yang jadi mangsa tukang balut buku teks anak2.....ilmu balut buku dari bapa tu turun kat aku agaknya :)

Bestnya mengenang kisah zaman budak-budak dulu......memori manis yang tak boleh dapat di mana2. Sebab tu selalu dengar ungkapan, indahnya kalau waktu boleh diputar kembali ......emmmm




Note : Ni entry autopublish.....puan punya blog sedang on the way ke destinasi feveret bersama hubby dan anak2 :)



Comments

  1. SA pernah balut buku dengan kertas minyak masa zaman sekolah dulu...nostalgia sangat2...

    ReplyDelete
  2. Betullah...pernah pakai ni.Dulu2 mmg gigihlah nak membalut buku.Skang dh ada pembalut buku yg main sarungkan terus ajer..

    ReplyDelete
  3. segulung tu boleh balut semua buku teks n tulis..dulu2 balut sendiri malam2 berbekalkan pelita minyak tanah..syahdunyaaa..

    ReplyDelete
  4. selamat bercuti2 Mia... sama lah kita.. masa kecil2 sampai tingkatan bah balut buku dgn kertas minyak.. jimat.. :)

    ReplyDelete
  5. Samalah kak...menggamit memori lama nih

    ReplyDelete
  6. anduh bah..sama la Mia..ni la bikin bungkus buku teks masa dl2..^^

    ReplyDelete
  7. amboiii autopublished yek hehe.....
    Ingatlah......mmg ini ajelah yg okje beli zaman dulu buat balut buku.....Rasanya balut sendiri bukan mak abah yg balutkan dah lupa dah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a