Skip to main content

Penjaram kenapa nak diperam

Assalamualaikum


Ni sapa punya kerja lah mencari jawapan tentang 'Penjaram kenapa nak di peram' ish ish ish. Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan.....Penjaram adalah salah satu kuih tradisional suku kaum Bajau di Sabah dan ianya TIDAK diperam tetapi digoreng seperti kuih-kuih yang seangkatan dengannya...

Kuih penjaram tradisional diperbuat daripada tepung gandum, tepung beras, gula, air untuk membancuhnya. Kesemuanya dicampur dan digaul sehingga menjadi adunan separa cair. Ianya digoreng dengan menggunakan acuan khas. Kalau dahulu, aku selalu nampak nenek menggunakan tin kecil bekas sambal bilis tu untuk dibuat acuan kuih penjaram ni.
Sekarang ni penjaram dah dipelbagaikan rasanya. Ada yang dicampurkan dengan perisa pandan dan ada juga yang dicampurkan dengan gula melaka. Aku lebih suka yang ada gula melaka tu, sedap.....nak2 lagi kalau makan yang panas2. yummmy

Dulu masa zaman budak2 aku tak berapa suka makan kuih ni....tapi aku suka makan kat tepi-tepi kuih penjaram tu....yang kelim2 dia tu. Sedap, ada rasa hangus2 sikit tu. Mak selalu membebel kat aku, baik tak payah makan kuih penjaram tu kalau togelkan kat tepi2 dia tu jak .....hehe

Ada yang belum tahu lagi macam mana rupanya kuih penjaram tu ?? ni aku pinjam jap beberapa keping gambar dari encik Google tu. 


Sumber : akusijebat.blogspot.com


Sumber : akusijebat.blogspot.com


Note : Tuan punya blog akusijebat.blogspot.com, aku pinjam kejap gambar kuih penjaram mu ye. Thanks. :D


Comments

  1. selamat pagi singgah pagi khamis
    have a great day :)

    ReplyDelete
  2. kat semenanjung mcm pernah nmpk kuih ni.. ala-ala kuih gula hangus pon ada gaya nyer...

    ReplyDelete
  3. oooo..tu namanya ye. x pernah tau pun. hehehe

    ReplyDelete
  4. owh itu ke penjaram..nasib ada gambar...kalau tak mmg tak tau.....sy tau makan je....bab2 nama ni selalu dilupakan..hehe

    ReplyDelete
  5. tak pernah makan pulak kuih ni. first time juga dengar nama ni.

    ReplyDelete
  6. baru je makan dua keping harini.. dulu2 masa kecik tak tau nama kuih ni kami panggil kuih piring terbang... dah kerja, kerani kat tempat kerja panggil namanye kuih topi mexico..haha
    pastu masa mengandung mengidam kuih ni kan susah jmpa skrg, so nak cari resepi taktau nama.. terbeli sebiji, upload gambar kt fb..ada kwn respon yg namanye penjaram... asal sabah...

    ReplyDelete
  7. Tapi sayangnya tempat kakak macam tak ada pun kuih ini Mia.
    Kakak tak pernah rasa pun. Ini yg buat kakak nak google cara buatnya.
    Nampak sedap berkilat tu..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum.. ohh baru tahu nama kuih ni. selama ni pandai makan je. rasa dia lemak2 manis. paling suka makan kat bahagian tepi tu.. sheila dok panggil kuih telur. kahkahakahh malu betul ~~~

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a