Skip to main content

Penjaram kenapa nak diperam

Assalamualaikum


Ni sapa punya kerja lah mencari jawapan tentang 'Penjaram kenapa nak di peram' ish ish ish. Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan.....Penjaram adalah salah satu kuih tradisional suku kaum Bajau di Sabah dan ianya TIDAK diperam tetapi digoreng seperti kuih-kuih yang seangkatan dengannya...

Kuih penjaram tradisional diperbuat daripada tepung gandum, tepung beras, gula, air untuk membancuhnya. Kesemuanya dicampur dan digaul sehingga menjadi adunan separa cair. Ianya digoreng dengan menggunakan acuan khas. Kalau dahulu, aku selalu nampak nenek menggunakan tin kecil bekas sambal bilis tu untuk dibuat acuan kuih penjaram ni.
Sekarang ni penjaram dah dipelbagaikan rasanya. Ada yang dicampurkan dengan perisa pandan dan ada juga yang dicampurkan dengan gula melaka. Aku lebih suka yang ada gula melaka tu, sedap.....nak2 lagi kalau makan yang panas2. yummmy

Dulu masa zaman budak2 aku tak berapa suka makan kuih ni....tapi aku suka makan kat tepi-tepi kuih penjaram tu....yang kelim2 dia tu. Sedap, ada rasa hangus2 sikit tu. Mak selalu membebel kat aku, baik tak payah makan kuih penjaram tu kalau togelkan kat tepi2 dia tu jak .....hehe

Ada yang belum tahu lagi macam mana rupanya kuih penjaram tu ?? ni aku pinjam jap beberapa keping gambar dari encik Google tu. 


Sumber : akusijebat.blogspot.com


Sumber : akusijebat.blogspot.com


Note : Tuan punya blog akusijebat.blogspot.com, aku pinjam kejap gambar kuih penjaram mu ye. Thanks. :D


Comments

  1. selamat pagi singgah pagi khamis
    have a great day :)

    ReplyDelete
  2. kat semenanjung mcm pernah nmpk kuih ni.. ala-ala kuih gula hangus pon ada gaya nyer...

    ReplyDelete
  3. oooo..tu namanya ye. x pernah tau pun. hehehe

    ReplyDelete
  4. owh itu ke penjaram..nasib ada gambar...kalau tak mmg tak tau.....sy tau makan je....bab2 nama ni selalu dilupakan..hehe

    ReplyDelete
  5. tak pernah makan pulak kuih ni. first time juga dengar nama ni.

    ReplyDelete
  6. baru je makan dua keping harini.. dulu2 masa kecik tak tau nama kuih ni kami panggil kuih piring terbang... dah kerja, kerani kat tempat kerja panggil namanye kuih topi mexico..haha
    pastu masa mengandung mengidam kuih ni kan susah jmpa skrg, so nak cari resepi taktau nama.. terbeli sebiji, upload gambar kt fb..ada kwn respon yg namanye penjaram... asal sabah...

    ReplyDelete
  7. Tapi sayangnya tempat kakak macam tak ada pun kuih ini Mia.
    Kakak tak pernah rasa pun. Ini yg buat kakak nak google cara buatnya.
    Nampak sedap berkilat tu..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum.. ohh baru tahu nama kuih ni. selama ni pandai makan je. rasa dia lemak2 manis. paling suka makan kat bahagian tepi tu.. sheila dok panggil kuih telur. kahkahakahh malu betul ~~~

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang