Skip to main content

Petua ibu bapa

Assalamualaikum


Sumber : Facebook


Nak jadi ibu bapa yang cemerlang dalam mendidik anak-anak, harus bermula dari ibu bapa itu sendiri. Dalam menangani anak-anak yang mempunyai pelbagai karenah, ibu bapa kena bersedia dari segi fizikal dan emosi. 
Oleh itu, rehat yang cukup, kesihatan yang terjaga, mambantu ibu bapa mengendali karenah anak-anak dengan cara yang lebih positif.



Note : Ni nasihat untuk aku sendiri sebab aku kadang2 kalau tak cukup rehat dan mengantuk sehingga sakit kepala memang akan TERmarah anak-anak. Lepas marah rasa menyesal pulak padahal dorang bukannya buat apa pun, dah namanya budak2 bermain-main sambil ketawa terjerit-jerit. 



Comments

  1. ayah dia cepat marah..
    setakat ni tak pernah lagi rasa nak marah anak.. kesian

    ReplyDelete
  2. erm.. samalah kita Mia...kekadang rehat utk diri sendiri ndak cukup tu yg mudah stress & marah kan... apa pun TQ Mia berkongsi ilmu ni :)

    ReplyDelete
  3. Betul tuh ..tapi cam aku nie wpun dok umah full time still tak cukup ms jugak tuk diri sendiri..kalau ade kelapangan kan sibuk ngan belog,...heheh

    ReplyDelete
  4. Boleh diamalkan ni. terima kasih akak kongsi ni. kena tengkan diri kita jugakan.

    ReplyDelete
  5. situasi yang sama dengan ai.. :(

    ReplyDelete
  6. semoga sathu hari nanti cik dapat rasa apa yang ibu2 rasakan....huhuhu...nda sabar bah ada anak :(

    ReplyDelete
  7. betul tu kdg2 bila penat, mulalah kita nak angin. anak salah sket je dah kena marah. kadang tu terpaksa pk positif.. ingatkan diri balik... takmo marah anak2... sian

    ReplyDelete
  8. betul tu Mia..bukan niat sebenarnya kita mau marah anak ni kn..tp tu lah bila rasa penat sgt saya p tidur sekejap..

    ReplyDelete
  9. Yelah Mia..aku ni lepas marah nyesal kejap...pastu diorg nakal..marah lagi.Pernah makcik aku sound.."masa korg kecik pun nakal jugak...biasalah tu"..Hehehehhe..malu jap

    ReplyDelete
  10. setuju!!! I selalu kalau penat mmg panassss jer rasanya, kadang2 budak ni tak buat apa sangat pun, tapi I punya jerit marah dia macam nak pecah umah, menyesal tak ingat pastu.

    ReplyDelete
  11. semoga menjadi parents yang cemerlang :)

    ReplyDelete
  12. Samalah Mia...kadang tu marah anak tak sedar hehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang