Skip to main content

Petua ibu bapa

Assalamualaikum


Sumber : Facebook


Nak jadi ibu bapa yang cemerlang dalam mendidik anak-anak, harus bermula dari ibu bapa itu sendiri. Dalam menangani anak-anak yang mempunyai pelbagai karenah, ibu bapa kena bersedia dari segi fizikal dan emosi. 
Oleh itu, rehat yang cukup, kesihatan yang terjaga, mambantu ibu bapa mengendali karenah anak-anak dengan cara yang lebih positif.



Note : Ni nasihat untuk aku sendiri sebab aku kadang2 kalau tak cukup rehat dan mengantuk sehingga sakit kepala memang akan TERmarah anak-anak. Lepas marah rasa menyesal pulak padahal dorang bukannya buat apa pun, dah namanya budak2 bermain-main sambil ketawa terjerit-jerit. 



Comments

  1. ayah dia cepat marah..
    setakat ni tak pernah lagi rasa nak marah anak.. kesian

    ReplyDelete
  2. erm.. samalah kita Mia...kekadang rehat utk diri sendiri ndak cukup tu yg mudah stress & marah kan... apa pun TQ Mia berkongsi ilmu ni :)

    ReplyDelete
  3. Betul tuh ..tapi cam aku nie wpun dok umah full time still tak cukup ms jugak tuk diri sendiri..kalau ade kelapangan kan sibuk ngan belog,...heheh

    ReplyDelete
  4. Boleh diamalkan ni. terima kasih akak kongsi ni. kena tengkan diri kita jugakan.

    ReplyDelete
  5. situasi yang sama dengan ai.. :(

    ReplyDelete
  6. semoga sathu hari nanti cik dapat rasa apa yang ibu2 rasakan....huhuhu...nda sabar bah ada anak :(

    ReplyDelete
  7. betul tu kdg2 bila penat, mulalah kita nak angin. anak salah sket je dah kena marah. kadang tu terpaksa pk positif.. ingatkan diri balik... takmo marah anak2... sian

    ReplyDelete
  8. betul tu Mia..bukan niat sebenarnya kita mau marah anak ni kn..tp tu lah bila rasa penat sgt saya p tidur sekejap..

    ReplyDelete
  9. Yelah Mia..aku ni lepas marah nyesal kejap...pastu diorg nakal..marah lagi.Pernah makcik aku sound.."masa korg kecik pun nakal jugak...biasalah tu"..Hehehehhe..malu jap

    ReplyDelete
  10. setuju!!! I selalu kalau penat mmg panassss jer rasanya, kadang2 budak ni tak buat apa sangat pun, tapi I punya jerit marah dia macam nak pecah umah, menyesal tak ingat pastu.

    ReplyDelete
  11. semoga menjadi parents yang cemerlang :)

    ReplyDelete
  12. Samalah Mia...kadang tu marah anak tak sedar hehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa