Skip to main content

Susu Kacang Soya!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Selamat berhujung minggu semua! Sebenarnya nak cite kan satu kisah ni. Taklah menarik sangat tapi terasa nak kongsi di sini juga.....

Kisahnya hari tu, lepas balik sekolah, aku mesti periksa beg anak-anak aku si Shumi dan Shamzi. Mesti nak kena periksa sebab dorang suka simpan makanan dalam beg kalau tak habis makan. Kadang2 jumpa karipap sebiji, mee goreng yang di makan separuh.....memang dah ingatkan dorang tapi paham-paham je lah budak-budak kadang2 tak ingat semua tu....Uminya ni juga yang tukang periksa beg. 

So tiba giliran beg Shumi. Cek2 terjumpa sekotak susu kacang soya. Heran juga sebab Shumi memang tak minum jenis minuman camni. Tanya dia dari mana dia dapat. Shumi bagitahu kawannya ada buat majlis hari jadi di kelas, so dorang dapat seorang sekotak. 

Aku tahu Shumi memang tak minum kacang soya ni, Aku baru je nak buka mulut tanya Shumi, Shumi dah cakap, Umi, kacang soya tu bagi dengan Shamzi, dia suka minum tu susu kacang soya. 
A'a yalah baru teringat, Shamzi suka juga minum ni. Ingat juga Shumi kat adiknya, padahal dalam sehari tak sah dorang bergaduh bergusti menangis 2 3 kali.
Rasa tersentuh pula aku dengan si Shumi........

Hari-hari bergaduh pun Shumi tetap ingat adiknya juga......betul kata pepatah kan air dicincang, takkan putus



2 orang budak yang kejanya hari-hari main gaduh main gaduh main gaduh dan seterusnyalah.....

Comments

  1. Itu lah kasih abang kepada adiknya..
    Bergusti setiap hari, tu adat...menambah kasih sayang..biasalah,boys..:) Anak saya pun macam tu

    ReplyDelete
  2. ada masa jadi kwn gaduh....ada masa baik sgt pulak berkawan kan....

    ReplyDelete
  3. Samalah dgn bambam n kakak ni..gaduh baik gaduh baik..tp klau mkn minum mesti ingatdiorg saling ingat mengingati..

    ReplyDelete
  4. Adik bradik memang begitu..bergaduh berbaik bergaduh..tp baguslah shamzi kecik2 lagi dah ingatkan kegemaran adiknya..sayg tuh..:)

    ReplyDelete
  5. haha...perangai sama lebih kurang anak CiM. dlm beg kadangkala jumpa stokin yg tah hari bila dipakai, padanlah bila pagi mama cati stoking sumer dh habis. next year taknak beli beg yg byk compactment.
    ank CiM yg besar tu kalau tak buli adik sehari mmg tak sah. tapi...bila adik takde, mulalah meroyan taktau nk buat apa. main game pown mcm tak syok.

    ReplyDelete
  6. Sama yeh muka dia Mia...hensem dan putih mcm umi dia...budak budak tk heranlah kalau gaduh main gaduh main...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang