Skip to main content

Susu Kacang Soya!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Selamat berhujung minggu semua! Sebenarnya nak cite kan satu kisah ni. Taklah menarik sangat tapi terasa nak kongsi di sini juga.....

Kisahnya hari tu, lepas balik sekolah, aku mesti periksa beg anak-anak aku si Shumi dan Shamzi. Mesti nak kena periksa sebab dorang suka simpan makanan dalam beg kalau tak habis makan. Kadang2 jumpa karipap sebiji, mee goreng yang di makan separuh.....memang dah ingatkan dorang tapi paham-paham je lah budak-budak kadang2 tak ingat semua tu....Uminya ni juga yang tukang periksa beg. 

So tiba giliran beg Shumi. Cek2 terjumpa sekotak susu kacang soya. Heran juga sebab Shumi memang tak minum jenis minuman camni. Tanya dia dari mana dia dapat. Shumi bagitahu kawannya ada buat majlis hari jadi di kelas, so dorang dapat seorang sekotak. 

Aku tahu Shumi memang tak minum kacang soya ni, Aku baru je nak buka mulut tanya Shumi, Shumi dah cakap, Umi, kacang soya tu bagi dengan Shamzi, dia suka minum tu susu kacang soya. 
A'a yalah baru teringat, Shamzi suka juga minum ni. Ingat juga Shumi kat adiknya, padahal dalam sehari tak sah dorang bergaduh bergusti menangis 2 3 kali.
Rasa tersentuh pula aku dengan si Shumi........

Hari-hari bergaduh pun Shumi tetap ingat adiknya juga......betul kata pepatah kan air dicincang, takkan putus



2 orang budak yang kejanya hari-hari main gaduh main gaduh main gaduh dan seterusnyalah.....

Comments

  1. Itu lah kasih abang kepada adiknya..
    Bergusti setiap hari, tu adat...menambah kasih sayang..biasalah,boys..:) Anak saya pun macam tu

    ReplyDelete
  2. ada masa jadi kwn gaduh....ada masa baik sgt pulak berkawan kan....

    ReplyDelete
  3. Samalah dgn bambam n kakak ni..gaduh baik gaduh baik..tp klau mkn minum mesti ingatdiorg saling ingat mengingati..

    ReplyDelete
  4. Adik bradik memang begitu..bergaduh berbaik bergaduh..tp baguslah shamzi kecik2 lagi dah ingatkan kegemaran adiknya..sayg tuh..:)

    ReplyDelete
  5. haha...perangai sama lebih kurang anak CiM. dlm beg kadangkala jumpa stokin yg tah hari bila dipakai, padanlah bila pagi mama cati stoking sumer dh habis. next year taknak beli beg yg byk compactment.
    ank CiM yg besar tu kalau tak buli adik sehari mmg tak sah. tapi...bila adik takde, mulalah meroyan taktau nk buat apa. main game pown mcm tak syok.

    ReplyDelete
  6. Sama yeh muka dia Mia...hensem dan putih mcm umi dia...budak budak tk heranlah kalau gaduh main gaduh main...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa