Skip to main content

Alkisah Makan Malam

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Jangan jemu dengan entri yang bertujuan untuk mengenyangkan perut dan merosakkan program diet ini. 

Kisahnya berlaku semalam, jam 3.00 petang masih berada di opis, sambil mengetuk2 papan kekunci komputer, fikiran dah melayang-layang. Apa yang aku nak masak untuk makan malam nanti, nak masak lauk apa? sayur apa? nak makan nasi goreng je kah? atau nak goreng mee?

Tetiba terasa nak makan di luar. Malas masak, aku kiranya nak telepon hubby, nak bagitahu, yang bininya ni malas masak hari ni, yang bininya ni nak belanja makan di luar.

Terus ambik hp, taip message.....taip taip taip. Berpikir sekejap terus tekan butang delete. Tak jadilah. Masaklah ja kat rumah...huhu

Jam 5.20 petang, dalam keta. Tetiba tangan dengan pantas ambik tepon, kol hubby yang sedang ambik Shumi balik sekolah, nanti tolong jenguk, Restoran Bintang Lagenda buka ke hari ni? Hubby tanya napa? aku jawab, balik rumahlah baru bincang.

Serius ni perbincangan, tunggu balik rumah. 
Aku sampai dahulu di rumah. Tak lama kemudian hubby, Shumi, Shamzi & Damia balik. Sampai ja kat muka pintu, hubby terus bagitahu, restoran tu buka......mau pegi makan sana kah?
Diam sekejap.....berpikir lagi ni. Emmmm oklah.

So dengan rasminya semalam tak masak di rumah makan kat Restoran Bintang Lagenda...hehe jangan marah dengan kisah aku yang ntah apa-apa ni...



Nasi Goreng Pataya Ayam untuk Shamzi


Kuey Teow Goreng Ayam untuk Shumi



2 budak hepi dapat makanan 


 2 set Nasi Goreng Bintang Lagenda untuk Hubby, Umi dan Damia





Note : Umur bertambah lagi hari ni.....(*___*)

Comments

  1. wah..cuti memasak ye....pandai baut peace ye budak tu..hihi comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala cuti...hehe rehatkan otak nak pikir menu mkn malam yg seterusnya :p

      Delete
  2. wahhhh menyelerakan makanan itu.mia org sabah ye.mggu depan sy terbang ke sabah jmpa hubby.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a anak jati Sabah :-)
      hubby awak keja sini ye?

      Delete
  3. wah..bestnya...bestdaya akak ke hari nie?

    ReplyDelete
  4. besday hari nie mia..hepi besdaylah kalau betul..
    heheh..kengkadang mood malas nak masak mmg gitu..sesakali makan luar,releks sikit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a Ummu....tambah 1 angka lg umur hari ni...hehe
      Semlm tetiba dtg mood malas nak masak so mkn kat luarlah jawabnya....hehe

      Delete
  5. Sedapnya tgk menu2 tu..laparrr bah...hehe
    Happy Birthday Mia..moga sntiasa diberkati Allah & pjg umur..amin! :)

    ReplyDelete
  6. bunyi perbincangan tu memang serius mia...he he he...

    ReplyDelete
  7. sy kecur tgk kueh teow goreng tu...

    ReplyDelete
  8. hubby tak keje sana tapi dia kursus sana di Akmal Sabah dah dkt 3bln..jumaat depan baru habis kursusnya..

    ReplyDelete
  9. Kalau dah penat tu Mia mmg ubat dia kena makan luar baru hilang penat tu hehe ..biasalah org bekerja....letihkan!

    ReplyDelete
  10. nasi goreng pattaya my feveret

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang