Skip to main content

Alkisah Makan Malam

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Jangan jemu dengan entri yang bertujuan untuk mengenyangkan perut dan merosakkan program diet ini. 

Kisahnya berlaku semalam, jam 3.00 petang masih berada di opis, sambil mengetuk2 papan kekunci komputer, fikiran dah melayang-layang. Apa yang aku nak masak untuk makan malam nanti, nak masak lauk apa? sayur apa? nak makan nasi goreng je kah? atau nak goreng mee?

Tetiba terasa nak makan di luar. Malas masak, aku kiranya nak telepon hubby, nak bagitahu, yang bininya ni malas masak hari ni, yang bininya ni nak belanja makan di luar.

Terus ambik hp, taip message.....taip taip taip. Berpikir sekejap terus tekan butang delete. Tak jadilah. Masaklah ja kat rumah...huhu

Jam 5.20 petang, dalam keta. Tetiba tangan dengan pantas ambik tepon, kol hubby yang sedang ambik Shumi balik sekolah, nanti tolong jenguk, Restoran Bintang Lagenda buka ke hari ni? Hubby tanya napa? aku jawab, balik rumahlah baru bincang.

Serius ni perbincangan, tunggu balik rumah. 
Aku sampai dahulu di rumah. Tak lama kemudian hubby, Shumi, Shamzi & Damia balik. Sampai ja kat muka pintu, hubby terus bagitahu, restoran tu buka......mau pegi makan sana kah?
Diam sekejap.....berpikir lagi ni. Emmmm oklah.

So dengan rasminya semalam tak masak di rumah makan kat Restoran Bintang Lagenda...hehe jangan marah dengan kisah aku yang ntah apa-apa ni...



Nasi Goreng Pataya Ayam untuk Shamzi


Kuey Teow Goreng Ayam untuk Shumi



2 budak hepi dapat makanan 


 2 set Nasi Goreng Bintang Lagenda untuk Hubby, Umi dan Damia





Note : Umur bertambah lagi hari ni.....(*___*)

Comments

  1. wah..cuti memasak ye....pandai baut peace ye budak tu..hihi comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala cuti...hehe rehatkan otak nak pikir menu mkn malam yg seterusnya :p

      Delete
  2. wahhhh menyelerakan makanan itu.mia org sabah ye.mggu depan sy terbang ke sabah jmpa hubby.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a anak jati Sabah :-)
      hubby awak keja sini ye?

      Delete
  3. wah..bestnya...bestdaya akak ke hari nie?

    ReplyDelete
  4. besday hari nie mia..hepi besdaylah kalau betul..
    heheh..kengkadang mood malas nak masak mmg gitu..sesakali makan luar,releks sikit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a Ummu....tambah 1 angka lg umur hari ni...hehe
      Semlm tetiba dtg mood malas nak masak so mkn kat luarlah jawabnya....hehe

      Delete
  5. Sedapnya tgk menu2 tu..laparrr bah...hehe
    Happy Birthday Mia..moga sntiasa diberkati Allah & pjg umur..amin! :)

    ReplyDelete
  6. bunyi perbincangan tu memang serius mia...he he he...

    ReplyDelete
  7. sy kecur tgk kueh teow goreng tu...

    ReplyDelete
  8. hubby tak keje sana tapi dia kursus sana di Akmal Sabah dah dkt 3bln..jumaat depan baru habis kursusnya..

    ReplyDelete
  9. Kalau dah penat tu Mia mmg ubat dia kena makan luar baru hilang penat tu hehe ..biasalah org bekerja....letihkan!

    ReplyDelete
  10. nasi goreng pattaya my feveret

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a