Skip to main content

Jerebu o Jerebu

Assalamualaikum

Dengar berita semalam, Negeri Selangor dan Melaka mengalami jerebu yang teruk....sehingga mencapai tahap bacaan yang kurang sihat...
Keluar rumah tadi pagi, nampaknya jerebu dah terjangkit kat KK.....hinggakan matahari pun 'malu' nak keluar....nampaknya minggu ni kena kurangkan aktiviti di luar...duduk kat rumah jak...

 

Ni pandangan di luar office....macam mendung jak kan.....memang tak berapa sesuai berada di luar sekarang, tambah2 lagi area office aku tu dekat dengan kawasan pembangunan...tak jerebu pun hari2 berhabuk.....huhu

Comments

  1. Di JB pun semalam dah mula kena juga. Kabus di sana-sini. Anak kakak pihak sekolah dah bekalkan face-mask pada semua murid. Takut juga apa lagi kalau yg ada lelah, bahaya.

    ReplyDelete
  2. masih kuat lagi jerebu kan

    ReplyDelete
  3. LD pun mcm ada tanda2 sudah mo jerebu..mmg kena duduk rumah sja lah ni Mia:)

    ReplyDelete
  4. Kat cyberjaya & bangi masih belum nampak jerebunya. Kena kurangkan aktiviti luat. Minum byk air yer nok. Take care.

    ReplyDelete
  5. Salam mia..
    sampai mendung gitu kerana jerebu..hmmm..sedihnya kan tiap2 tahun mesti mengalami masalah nie...

    ReplyDelete
  6. tu la...nsib bek keje kt kl ni kurang ckit jerebu...tp tgal kt area selngor...mmg balik bau asap jer..

    ReplyDelete
  7. Bila cuaca mcmni kena byk minum air masak dan kurangkan aktiviti luar

    ReplyDelete
  8. Saya sampai sekarang ini batuk dan demam tak hilang2...badan oun lemah ajer..hukkk...hukkk..hukk. Kan dah batuk..hehehhe

    ReplyDelete
  9. I heard pasal Jerebu melanda Malaysia skang ni, ada berlaku pembakaran again ker? Hopefully it wont stay long la kan. U guys take care.

    ReplyDelete
  10. Samalah kat KL ni mia...anak yg duk asrama baru jap ni balik...kena masaklah gamaknya hehe ...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang