Skip to main content

2 Hari di Kampung

Assalamualaikum

Jumaat lepas kami sekeluarga balik kampung....
Anak-anak dah rindu dengan atuk dan opahnya termasuklah Uminya ni...
Macam biasa share gambar yang di sempat disnap di kampung...
harap jangan boring yek.....



Konon-kononnya nak tukar karier menjadi tukang kebun yang berjaya :p



Bila benda ni berbunyi ditiup angin, rasa tenang dijiwa gitu....




Jambu kapas kami gelarkan sebab rasa dia cam makan kapas...hehe, bukan jambu air yek.....pernah makan jambu camni.....rasa manis masam dan kering.....so agak tidak mengemarinya...bagi sedekah kat burung-burung semua....

Comments

  1. Nyaman betul kakak tengok suasanya Mia.
    Jambu kapas tak tahulah kakak tapi kalau kakak janji buah suka aje, apa lagi kalau fresh from the farm macam ini. Nampak merah-merah tu mestilah sedap:)

    ReplyDelete
  2. Nampak nyaman dan tenang gitu kampung ko kan..kalau duduk berlama2 puntak kesah..leh makan jambu kapas tiap2 hari..:)

    ReplyDelete
  3. bestnya suasana kg....gambar pun cantik

    ReplyDelete
  4. sejuk mata memandang suasana kg

    ReplyDelete
  5. cantiknya kg mia. sejuk mata memandang view yg mcmni. saya suka!

    ReplyDelete
  6. Jambu kapas? Rasanye macam tak pernah tengok buah tu... sedap ke sis? sian saya tak pernah makan jambu kapas hu hu...

    ReplyDelete
  7. gambar cantik, guna effect ape ek? yg alat berbunyi tu pun ada gak kat kg, tak tahu nak panggil apa. :)

    ReplyDelete
  8. Memang best la kat kampung. Sy pun masih kat kpg ni. Rs malas nak balik KL
    Sudah padahal esok dah kerja.

    ReplyDelete
  9. salam mia…wah bestnye blk kg. kat sabah ke ni?

    ReplyDelete
  10. sejuk mata memandang gambar2 di atas tu Mia.. seronok bah balik kg ni..
    kami kg pun ndak seberapa sdh nampak kg...huhu")

    ReplyDelete
  11. JAmbu kapas tu ada rasa kelat2 tak? Sebab rasanya macam pernah makan something like that. Rindu nyer suasana kampung tengok all those pictures.

    ReplyDelete
  12. Jambu kapas? Tak pernah tengok dan makan ....
    Lain kali ambik gambarlah Mia

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang