Skip to main content

Wangian

Assalamualaikum

 
Perkongsian di hari Jumaat yang mulia......Tahukah anda dengan mencium wangi-wangian, roh akan menjadi kuat. Kekuatan roh merupakan sumber kepada kekuatan tubuh keseluruhannya....wangian juga seringkali dikaitkan dengan sifat Syurga.

" Antara perkara yang dapat menguatkan tubuh adalah dengan mencium bauan yang harum"
-Imam Syafi'i r.h-

Waktu yang disunatkan memakai haruman :-

Solat
Membaca Al-Quran
Pergi ke masjid
Menyambut hari raya
Bertemu dengan tetamu
Semasa bersama suami isteri
Pada hari Jumaat
Semasa menuntut ilmu

Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat




Wangian anak-anak Umi setiap hari pegi ke sekolah......Minyak Anugerah yang diperbuat daripada wangian kasturi kijang ni dibacakan dengan ayat2 suci Al-Quran dan doa-doa untuk menerangkan hati anak-anak semasa proses pencarian ilmu.....sapukan di ubun2 kepala anak2 sambil membaca surah Al-Fatihah dan selawat ke atas Nabi Muhammad, insyaAllah anak2 akan mudah menerima apa yang diajar.......tetapi perlu ingat manusia hanya beriktihar tetapi Tuhan yang menentukan....

Comments

  1. salam kenal. nina singgah dan follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan tq sudi kunjung sini.... (^_^)

      Delete
  2. Assalamualaikum semua
    Selamat Hari Wanita Sedunia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.....hepi women day juga....:D

      Delete
  3. baper hengget tu wak? awak jual ker?

    (reply kt n3 kita eh)

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang bagus terutama sekali utk saya..terima kasih..

    ReplyDelete
  5. Macam minyak wangi dari Mekan botolnya.
    Anak-anak mesti semangat bila nak ke sekolah macam ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya gitulah kak.....moga dorg lebih bersemangat.....

      Delete
  6. slm singgah bila deman sedikit kebah. TQ doanyer yer

    ReplyDelete
  7. suka juga pakai minyak wangi...cuma tak lah wangi sgt..hehe...
    bagus plak minyak Anugerah ni kan Mia..ada anak buah jual, cuma belum pernah beli... mo cuba jg utk Pa'e lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah...lg pun harumannya sedap ja bau..x bpa kuat...

      Delete
  8. Bar tahu psl wangian untuk anak2 nie..baunya kuat tak, ker mild sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau dia lembut ja...anak2 pun wangi ja sbb bau dia thn lama....

      Delete
  9. Baru tau pasal ni. Nak beli jugak lah. Tapi kat mana ada jual ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ni kena cari pengedar dia....nak beli ke... hehe

      Delete
  10. wah... nice.... rasanya pernah ternampak minyak ni juga...

    ReplyDelete
  11. Bestnyer gi sekolah semerbak bau, tenang la sikit kan dari duk hidu bau masam merata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.....paham2 ja lah budak2 ni kuat berpeluh.....asssam jak cium klu balik dr sek....hehe

      Delete
  12. anak okje pegi sekolah tak de wangian Mia ....hari tu angin apa tah yg kecik tu pakai bedak dettol hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a