Skip to main content

Wangian

Assalamualaikum

 
Perkongsian di hari Jumaat yang mulia......Tahukah anda dengan mencium wangi-wangian, roh akan menjadi kuat. Kekuatan roh merupakan sumber kepada kekuatan tubuh keseluruhannya....wangian juga seringkali dikaitkan dengan sifat Syurga.

" Antara perkara yang dapat menguatkan tubuh adalah dengan mencium bauan yang harum"
-Imam Syafi'i r.h-

Waktu yang disunatkan memakai haruman :-

Solat
Membaca Al-Quran
Pergi ke masjid
Menyambut hari raya
Bertemu dengan tetamu
Semasa bersama suami isteri
Pada hari Jumaat
Semasa menuntut ilmu

Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat




Wangian anak-anak Umi setiap hari pegi ke sekolah......Minyak Anugerah yang diperbuat daripada wangian kasturi kijang ni dibacakan dengan ayat2 suci Al-Quran dan doa-doa untuk menerangkan hati anak-anak semasa proses pencarian ilmu.....sapukan di ubun2 kepala anak2 sambil membaca surah Al-Fatihah dan selawat ke atas Nabi Muhammad, insyaAllah anak2 akan mudah menerima apa yang diajar.......tetapi perlu ingat manusia hanya beriktihar tetapi Tuhan yang menentukan....

Comments

  1. salam kenal. nina singgah dan follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan tq sudi kunjung sini.... (^_^)

      Delete
  2. Assalamualaikum semua
    Selamat Hari Wanita Sedunia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.....hepi women day juga....:D

      Delete
  3. baper hengget tu wak? awak jual ker?

    (reply kt n3 kita eh)

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang bagus terutama sekali utk saya..terima kasih..

    ReplyDelete
  5. Macam minyak wangi dari Mekan botolnya.
    Anak-anak mesti semangat bila nak ke sekolah macam ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya gitulah kak.....moga dorg lebih bersemangat.....

      Delete
  6. slm singgah bila deman sedikit kebah. TQ doanyer yer

    ReplyDelete
  7. suka juga pakai minyak wangi...cuma tak lah wangi sgt..hehe...
    bagus plak minyak Anugerah ni kan Mia..ada anak buah jual, cuma belum pernah beli... mo cuba jg utk Pa'e lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah...lg pun harumannya sedap ja bau..x bpa kuat...

      Delete
  8. Bar tahu psl wangian untuk anak2 nie..baunya kuat tak, ker mild sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau dia lembut ja...anak2 pun wangi ja sbb bau dia thn lama....

      Delete
  9. Baru tau pasal ni. Nak beli jugak lah. Tapi kat mana ada jual ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ni kena cari pengedar dia....nak beli ke... hehe

      Delete
  10. wah... nice.... rasanya pernah ternampak minyak ni juga...

    ReplyDelete
  11. Bestnyer gi sekolah semerbak bau, tenang la sikit kan dari duk hidu bau masam merata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.....paham2 ja lah budak2 ni kuat berpeluh.....asssam jak cium klu balik dr sek....hehe

      Delete
  12. anak okje pegi sekolah tak de wangian Mia ....hari tu angin apa tah yg kecik tu pakai bedak dettol hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang