Makan buah dengan cara yang baik - Mia - Memories of Mine

Latest

Sunday, March 10, 2013

Makan buah dengan cara yang baik

Assalamualaikum

Selamat hari minggu.......nak kongsikan sesuatu yang telah saya baca......sebelum ni kita makan buah ikut cara yang kita suka sahaja kan.....bila terasa nak makan, kita makan....ambil buah, cuci, pastu makan.....tapi sebenarnya baru tahu ada cara yang lebih baik makan buah-buahan ni agar kita dapat memanfaatkan sepenuhnya khasiat daripada buah-buahan ni....

  1. Makanlah buah limau kerana ia mampu mengemaskan bebenang jantung dan menambahkan daya fikiran.
  2. Makan buah anggur sebiji demi sebiji kerana cara ini lebih berkhasiat.
  3. Makan buah terung, sesiapa yang memakannya sebagai penyakit, maka ia menjadi penyakit. Dan sesiapa yang memakannya sebagai ubat ia menjadi ubat.
  4. Makan buah peria, sesungguhnya ALLAH menciptakannya untuk Nabi Nuh a.s. kerana ianya baik untuk kencing manis dan darah tinggi.
  5. Jika ingin memasak sup, masukkan buah labu kerana ianya boleh menambahkan akal dan fikiran.
  6. Makan buah-buahan pada awal musim kerana ianya menjana kesihatan dan menghindar penyakit. Sebaliknya hindari buah-buahan pada hujung musim kerana ianya membawa penyakit pada badan.
  7. Jangan mengambil makanan yang masam seperti epal hijau kerana ia boleh melemahkan ingatan.

Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat

12 comments:

  1. Nina sukaaa sgt periaaaa ♥♥♥

    ReplyDelete
  2. lagi satu yg sy tahu sebenar nya kena makan buah dulu baru makan makanan berat spt nasi...(pernah baca info ni tp lupa di mana..hehe)..
    Happy Sunday Mia:)

    ReplyDelete
  3. ooo yg makan awal musim tuh tak tahu lg sblm nie..main makan jer..

    ReplyDelete
  4. Okje makan apa pun buah janji ada depan mata hehe...tp paling malas nk kupas bush huhu...terukkan!

    ReplyDelete
  5. Banyak buah yang versi sayur ni hahaha. Itu la kalau tau info2 gini, boleh la praktik untuk kebaikan.

    ReplyDelete
  6. Epal hijau tak baik yek....
    Tapi utk diet OK....huhuuhu

    ReplyDelete
  7. ok2...lepas ni tak mo makan yang hujung musim lagi dah... ekekeke... ala...epal hijau tu sedap kalau dimakan dengan thousand island sauce...

    anyway, nice piece of sharing and great info...thanks mia...

    ReplyDelete
  8. buah epal ijau memg takelok diamalkan selalu sebab menyebabkan kite mudah lupa...sy memg kureng ngan epal ijau sbb mudah skit perut..hehehe

    ReplyDelete
  9. nice sharing sis :D lepas ni boleh laa amalkan mcm tips yg kak mia bg neh.. ^____^

    ReplyDelete
  10. alamak baru semalam makan epal hijau

    ReplyDelete
  11. Kakak suka sayur peria.
    Buah apa pun kakak suka makan tak kisah.

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!