Skip to main content

Makan buah dengan cara yang baik

Assalamualaikum

Selamat hari minggu.......nak kongsikan sesuatu yang telah saya baca......sebelum ni kita makan buah ikut cara yang kita suka sahaja kan.....bila terasa nak makan, kita makan....ambil buah, cuci, pastu makan.....tapi sebenarnya baru tahu ada cara yang lebih baik makan buah-buahan ni agar kita dapat memanfaatkan sepenuhnya khasiat daripada buah-buahan ni....

  1. Makanlah buah limau kerana ia mampu mengemaskan bebenang jantung dan menambahkan daya fikiran.
  2. Makan buah anggur sebiji demi sebiji kerana cara ini lebih berkhasiat.
  3. Makan buah terung, sesiapa yang memakannya sebagai penyakit, maka ia menjadi penyakit. Dan sesiapa yang memakannya sebagai ubat ia menjadi ubat.
  4. Makan buah peria, sesungguhnya ALLAH menciptakannya untuk Nabi Nuh a.s. kerana ianya baik untuk kencing manis dan darah tinggi.
  5. Jika ingin memasak sup, masukkan buah labu kerana ianya boleh menambahkan akal dan fikiran.
  6. Makan buah-buahan pada awal musim kerana ianya menjana kesihatan dan menghindar penyakit. Sebaliknya hindari buah-buahan pada hujung musim kerana ianya membawa penyakit pada badan.
  7. Jangan mengambil makanan yang masam seperti epal hijau kerana ia boleh melemahkan ingatan.

Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat

Comments

  1. Nina sukaaa sgt periaaaa ♥♥♥

    ReplyDelete
  2. lagi satu yg sy tahu sebenar nya kena makan buah dulu baru makan makanan berat spt nasi...(pernah baca info ni tp lupa di mana..hehe)..
    Happy Sunday Mia:)

    ReplyDelete
  3. ooo yg makan awal musim tuh tak tahu lg sblm nie..main makan jer..

    ReplyDelete
  4. Okje makan apa pun buah janji ada depan mata hehe...tp paling malas nk kupas bush huhu...terukkan!

    ReplyDelete
  5. Banyak buah yang versi sayur ni hahaha. Itu la kalau tau info2 gini, boleh la praktik untuk kebaikan.

    ReplyDelete
  6. Epal hijau tak baik yek....
    Tapi utk diet OK....huhuuhu

    ReplyDelete
  7. ok2...lepas ni tak mo makan yang hujung musim lagi dah... ekekeke... ala...epal hijau tu sedap kalau dimakan dengan thousand island sauce...

    anyway, nice piece of sharing and great info...thanks mia...

    ReplyDelete
  8. buah epal ijau memg takelok diamalkan selalu sebab menyebabkan kite mudah lupa...sy memg kureng ngan epal ijau sbb mudah skit perut..hehehe

    ReplyDelete
  9. nice sharing sis :D lepas ni boleh laa amalkan mcm tips yg kak mia bg neh.. ^____^

    ReplyDelete
  10. alamak baru semalam makan epal hijau

    ReplyDelete
  11. Kakak suka sayur peria.
    Buah apa pun kakak suka makan tak kisah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc