Skip to main content

Kundasang - Kiram's Village

Assalamualaikum....
Mula balik keja dah kan....jangan malas2 lepas cuti 3 hari ni....(^_*)
Raya Haji yang lepas tu, kami sekeluarga pegi bercuti di Kundasang, Ranau (napa x balik kampung raya dengan keluarga? mesti orang tanya ni, so bagitahu awal2 lah konon, actually cuti ni suda plan awal2 lagi dengan keluarga mentua raya di sana tapi last minit tidak jadi pulak, mak bapa mentua kurang sihat..hotel dah book pula, tidak boleh nak cancel dan sudah promise dengan anak2 pegi tengo Gunung Kinabalu....

kami stay 2 malam di Kundasang, 1 malam di Kiram's Village dan semalam lagi di Kinabalu Pine Resort...Mo cerita tentang Kirams'Village ni dulu...actually ini yang pertama kali kami stay sini...kawan yang suggestkan...dia kira macam chalet2 kecil dalam pelbagai bentuk yang comel.....ada yang khas untuk satu family, untuk honeymoon pun ada dan yang punya keluarga besar pun ada...muat untuk 3 keluarga....Harga chalet dari RM 350.00 - RM 110.00, kira berpatutanlah....dan satu lagi makanan dekat cafe dia, sedapppp....nasi goreng kampung dia...perggghh memang kelass....menu lain pun ada, itu yang kami order dan amat berbaloi sekali....





Cantik kan tempat ni......kalau yang suka bunga dan shoot photo memang amat sesuai pegi tempat ni....owner dia pun peramah....kalau mo tahu lebih lanjut tentang Kiram's Village ni klik saja di sini
Note : Post tentang Kinabalu Pine Resort, Desa Farm dan Memorial War Park akan menyusul......(^__^)

Comments

  1. sy suka percutian berkonsepkan chalet.. siok! :)

    ReplyDelete
  2. comel2 bah anak Mia ni...
    Pernah pigi Kundasang, tapi belum pernah bermalam...:)
    InsyaAllah, next time akan pigi jg..

    ReplyDelete
  3. Just - nanti balik Sabah, trylah stay di Kiram's Village

    Mrs.Eady - memang best....

    fiza - cantik kan....

    atie - ya nanti ko try stay sana....siok bah....hehe

    ReplyDelete
  4. hi sis. hehe.. yaka? bah terima kasih aa sudi singah2 blog sy. hehe salam perkenalan.. :)

    btw... kundasang ada tempat mcm ni ka pla. haha kesain. nnt sy p sana la (org ranau ba ni) hehe

    ReplyDelete
  5. cute si shumi n shamzi pki baju sejuk o mia..mcm bkn org sabah pula .hehe

    ReplyDelete
  6. Wen - thanks seba lawat sini balik...ya bah...cantik kan tempat ni...ini kawan2 yang suggest kunun

    ReplyDelete
  7. trip2 anak orang putih bah tu cath tapi kesian nda cukup putih....hehehe

    ReplyDelete
  8. Wahhhhh!!!
    Sedang mencari chalet terbaik ni..nk honeymoon utk kali ke 9..hikhik...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang