Skip to main content

Persiapan Raya # 2

Assalamualaikum....
.
Ada tinggal 4 hari lagi mo raya ni.....ni sambungan entri saya itu hari tentang persiapan menyambut raya... hari tu 60% dah siap, hari ni dalam 80% siap...semalam suda beli kasut anak2 saya yang lelaki tu dan beli sepasang lagi baju kurung untuk uminya ni.....cukuplah 2 pasang baju raya kan...nda payah membazir.....tinggal lagi mo cari tudung yang sepadan ngan kaler baju dan juga kasut cumil untuk si Baby Damia....kuih raya mungkin mo tambah sikit tapi beli jak.....tahap kemalasan suda menguasai diri ini...mo buat kuih raya pun nda bersemangat suda sebab hati suda di kampung......ooo kampung ku yang indah permai Kota Marudu....
.
Beli baju kurung semalam dekat Jakel jak...bole tahan juga lawa, ada discount 30% - 50% lagi....mula2 ingatkan mo beli baju kurung polka dot kaler biru tua tu tapi saiz pulak tidak ada...last2 beli baju kurung kaler biru juga tapi yang ada manik2 blink2 tu...ntah apa suda nama baju kurung tu....ada macam vorcosue kah tu torquise kah...nda paham saya...masa cari saiz tu konpiden gilak minta saiz L dan XL.....biasalah sedar diri gak yang saya bersaiz besar (besarkah kamu orang tengo? )....jurujual tu bagi saiz L dan M....so mentest2 lah kunun ni...saiz M...wah muatlah kunun...cun2 lagi....nda sangka ni saya telah bersaiz M (dengan muka bangga sekarang ni)....tapi macam tida percaya juga saya test yang saiz L...wahh suda macam pakai karung guni lah pulak.....tidak sia2 puasa sebulan....dari saiz L ke M.....terpaksalah makan berhati2 untuk menten semasa raya nanti, itupun kalau dapat tahan nafsu tengo makanan yang sedap2 tu....umi mesti kuat semangat ;p

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a