Skip to main content

Persiapan Raya # 2

Assalamualaikum....
.
Ada tinggal 4 hari lagi mo raya ni.....ni sambungan entri saya itu hari tentang persiapan menyambut raya... hari tu 60% dah siap, hari ni dalam 80% siap...semalam suda beli kasut anak2 saya yang lelaki tu dan beli sepasang lagi baju kurung untuk uminya ni.....cukuplah 2 pasang baju raya kan...nda payah membazir.....tinggal lagi mo cari tudung yang sepadan ngan kaler baju dan juga kasut cumil untuk si Baby Damia....kuih raya mungkin mo tambah sikit tapi beli jak.....tahap kemalasan suda menguasai diri ini...mo buat kuih raya pun nda bersemangat suda sebab hati suda di kampung......ooo kampung ku yang indah permai Kota Marudu....
.
Beli baju kurung semalam dekat Jakel jak...bole tahan juga lawa, ada discount 30% - 50% lagi....mula2 ingatkan mo beli baju kurung polka dot kaler biru tua tu tapi saiz pulak tidak ada...last2 beli baju kurung kaler biru juga tapi yang ada manik2 blink2 tu...ntah apa suda nama baju kurung tu....ada macam vorcosue kah tu torquise kah...nda paham saya...masa cari saiz tu konpiden gilak minta saiz L dan XL.....biasalah sedar diri gak yang saya bersaiz besar (besarkah kamu orang tengo? )....jurujual tu bagi saiz L dan M....so mentest2 lah kunun ni...saiz M...wah muatlah kunun...cun2 lagi....nda sangka ni saya telah bersaiz M (dengan muka bangga sekarang ni)....tapi macam tida percaya juga saya test yang saiz L...wahh suda macam pakai karung guni lah pulak.....tidak sia2 puasa sebulan....dari saiz L ke M.....terpaksalah makan berhati2 untuk menten semasa raya nanti, itupun kalau dapat tahan nafsu tengo makanan yang sedap2 tu....umi mesti kuat semangat ;p

Comments

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang