Skip to main content

Minggu Ni.....

Assalamualaikum dan Hai......
.
Minggu ni best sikit sebab 4 hari jek keja, hari 5 cuti (-_______-), sambung hari sabtu dan ahad lagi, ada 3 hari masa untuk rest2 bersama family kunun....lain cerita sebenarnya mo kongsi apa yang jadi dalam masa 4 hari ni....
.
Hari Isnin
Hari ni semua saya ngan kawan2 opis lambat masuk keja sebab kawan yang pegang kunci opis lambat datang keja, tayarnya pancit....terpaksa tunggu bantuan datang tukar tayar, biasalah driver perempuan, kalau bab bab pancit tayar tukar tayar ni terus mengelabah angkat bendera putih....nasib baik kawan yang satu lagi ada kunci spare...ngam2 8.30 kami semua punch in masuk opis.....
.
Hari Selasa
Tida yang jadi apa2 hari ni cuma tiba2 jak ujan lebat di kk campur angin kuat....tapi kejap jak dalam 10 minit gitu jak....terus berhenti......
.
Hari Rabu
Hari ni hari yang penuh cabaran, sebab apa? hari satu tu keta kawan saya yang pancit, hari ni giliran sayalah pulak....pancit sebab tercucuk paku....nasib nda baik....patutlah masa keluar dari rumah keta jalan macam miring2 jak......perasan tayar pancit ngam2 sampai taska...yang  herannya masuk ni suda 3 kali tayar keta pancit ngam2 depan taska.....tapi oklah kan daripada pancit tengah2 jalan raya....abislah dua kali mengelabah.....ok balik ke cerita tadi...call hubby minta tolong....terpaksa tunggu sebab dia keja di tuaran...nasib baik tuan punya taska tu ringan tangan membantu tukar tayar.....terima kasihlah banyak2 yek Ustad....abis tukar tayar terpaksa tunggu hubby juga sbb minta kawan pegi kedai tayar, tayar spare tu nda boleh di bawa jalan jauh sebab kecik jak.....sapa2 yang guna keta Myvi mesti tau macam mana rupa tayar sparenya kan.....hubby sampai kami terus pegi kedai tayar di inanam tapi sebelum tu singgah isi minyak dulu sebab minyak keta dah bagi signal terkelip kelip....ini lagi satu, saya bagi lah duit RM20 sama pekerja shell tu, saya cakap isi 20, dia ulang cakap saya 22, saya jelaskan lagi 20....ok katanya...ingatkan dia dengar, tapi masa isi minyak tu heran sebab meter suda sampai 20 tapi nda berhenti pulak...cuba tekan lagi ngam2 berhenti di RM22...memang budak tadi tu nda dengar btul2, lepas tu dia nda kira pun duit yang saya bagi tadi tu....kira rezeki aku lah hari tu sebab mo cari budak tu tambah 2 ringgit lagi nda sempat sebab tengah kelam kabut mo pegi tukar tayar....hari tu hampir jam 10 setengah saya sampai opis....dan melayang RM200 sebab paku yang cucuk tayar tu.......
.
Hari Khamis
Tida apa yang istimewa juga...cuma hari ni saya half day sebab mo bawa baby damia pegi klinik.....nda sedar suda 5 bulan lebih dah si Damia....cepat tul masa berlalu....macam baru semalam dia lahir......anak umi yang comel, bila besar nanti jadi anak yang baik dan solehah yek, jangan lupa umi dan baba....amin.............

Comments

  1. eh paling saya takut kalau pancit tayar..sbb x yakin pandai buat atau tidak ni..
    selamat bercuti mia..:)

    ReplyDelete
  2. fobia suda ni cath....3 kali suda pancit sa punya tayar keta......bah sama juga cath...selamat bercuti

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang