Cerita Lama...... - Mia - Memories of Mine

Latest

Wednesday, May 20, 2009

Cerita Lama......

Semalam...sedang sya mo bersedia mo tido....tiba2 ntah sya ingat plak kisah sya ngan si Teng masa di Sutera Harbour Hotel..........boleh tersenyum lagi tu.....sya tidak berapa ingat kami dalam semestar berapa tu di UMS....tapi yang sya ingat sya dapat satu voucher percuma penginapan satu malam di Pan Pacific Hotel Sutera Harbour, Golf View Deluxe Room....sya dapat cabutan bertuah masa Mandarin Night di Sutera Harbour....di pendekkan cerita saya bawalah si Teng pegi test tido di hotel kira taraf 5 bintang lah kono tu.....kami set satu hari tu tapi sebelum pegi kami bawa bekal sebab sampai hotel kami tida mo keluar lagi...mo puas2 kono satu hari satu malam di sana....mo tau bekal kami apa ? satu orang satu set KFC yang 2 ketul ayam tu....masa student mana mampu kami makan di hotel tu....lepas beli kami terus pegi Sutera Harbour naik bas Sembulan..


.


Sampai di hotel itu bas kasi berhenti kami di tempat perhentian pekerja2 hotel...mungkin dia ingat kami ni pekerja hotel kali....bah baju pun simple jak lepas tu naik bas...mestilah dia pikir macam gitu kan.....terpaksalah sya ngan si Teng berjalan kaki pegi lobi hotel tu....sampai di kaunter receptionist tu sya suruh si Teng tunggu tepi lif sementara sya check in kono....napa sya suruh tunggu si teng di lif ? sebab kami takut kena charge sebab sya bawa kawan untuk satu voucher tu saja....tida duit bah....masa check in dengan bangga lagi sya kasi voucher sama itu receptionist....mo tunggu key card lah kono tu..."miss we must collect RM 100 for deposit before you check in"....aiikk bilang free napa pula minta deposit....sya mo panik suda masa tu...mana ada kami bawa duit begitu banyak...paling2 dalam wallet pun ada RM 20 jak...sya tida puas hati, sya tny receptionist tu napa pula mesti mo minta deposit...."to cover any expenses you made during you in hotel...maybe you want to make a phone call, item in mini bar...etc etc...."....matilah...tida duit lagi ni...sya pun dengan muka tabal kasi tau yg kami tida kan guna/ambil apa2 barang/kemudahan berbayar dlm bilik tu....kami pun guna itu voucher jak.....mungkin itu receptionist kesian tingu sya..terus dia kasi saja kunci bilik....

.

.

Sya ngan si Teng pun masuk bilik...buka2 langsir tida pun kami nampak Golf View seprti apa yg tertulis dlm free voucher tu....yg kami dapat Deluxe Room with 'dinding' view...ngam2 bilik kami tu tiada nampak2 apa di luar tertutup oleh bumbung bangunan hotel tu....kurang asam...ini suda namanya "fraud" (teringat masa Ms.Balvinder punya kuliah....fraud kono tu tipu pelanggan...apa yang di tawarkan tidak sama dengan apa yang pelanggan dapat...macam kes sya lah ni..)..tapi pasal itu receptionist kasi masuk kami tanpa deposit...kami diam2 ajalah...nanti silap2 di halau pula kami dari bilik hotel tu...dalam bilik hotel tu perkara pertama yang kami buat ialah makan dulu kami punya bekal ayam KFC 2 ketul tu..lepas tu sya ngan si Teng mo berendam dalam tab mandi kasi banyak buih2...konon2nya macam dalam tv tu....itu org berendam dalm tab mandi...dia punya buih2 sabun banyak....sya ganti2lah sama si Teng.....1/2 jam sya berendam kemudian si Teng....masa sya siok2 berendam kono...tiba2 alarm kecemasan berbunyi....sya ngan si Teng panik ni kono..mana taulah kalau betul2 ada kebakaran...hotel kan bertingkat2...mo turun tangga kalau ada kebakaran....lama itu alarm berbunyi jadi kami pun ambil keputusan telepon security.....itu security pun kasi tau diorang test alarm system ja.....
.
.
Suda puas kami berendam2 kono...boring.....kami pun bongkarlah segala isi bilik hotel tu...buka almari kami pun nampaklah safety box yang kecil tu...untuk kegunaan guest menyimpan barang2 berharga semasa tinggal di hotel....guest akan create sendiri password untuk buka safety box tu....jadi kami pun gatal tangan createlah kono password untuk safety box tu...memang berfungsi itu safety box...kemudian sya tida tau si teng punya pikiran, dia simpan dia punya wallet dalam safety box tu, kunci and then buka tapi sengaja guna salah password...dia bilang mo tengo apa jadi...memang itu safety box akan terlocked sendiri dan tida akan terbuka sebab suda set begitu kan......macam sya ngan Teng terasa sendiri kebodohan...baru padan muka kami...tida apa kalau masa kami buat benda tu tiada apa barang di dalam...ini ada wallet si Teng....terpaksalah si Teng menelepon security hotel tu...tida lama kemudian datang 3 orang maybe itu hotel punya security man lah...dorang pun bukalah safety box tu...buka saja safety box tu...ketiga2 lelaki tu buat muka blur..mungkin dalam hati diorang..."ini ja benda dalam safety box tu...wallet buruk....menyusahkan betul budak perempuan dua orang ni"......Memang saya pun rasa ketebalan muka sya ngan si Teng 2 3 kali ganda suda....padan dengan muka kami....gatal tangan lagi....di tambah lagi dengan kesakaian kami...he he he


3 comments:

  1. hahahhahaa..sal..siok kan tambah malu lg..sa ingat lg tu kita pg dinner sama2 kamurang yg lucky dapat free room voucher..ketawa2 sa baca ni. nda sa ingat. sa rasa ada ba kamu kasi cerita sama kami tu kan..kesakaian tu ba..hahahahhaahaa..experiment ba tu. Student hotel mgt nda pernah tidur hotel kan..sepatutnya kita pg ramai2 tu kan br siok lg..hahhaaa..

    ReplyDelete
  2. apa bole buat uzoi....satu voucher jak...itupun tapuk2 lagi kono bawa kawan...takut kena suruh bayar.....sya tiba2 jak bah ingat kesakaian kami tu....he he he

    ReplyDelete
  3. :) sa ingat lagi ko kasi tau ni cerita dlu ni,, huhu :)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!