Skip to main content

The customer feel guilty......

Want to share story with you all.........yesterday like an ordinary working day...serving customer......issue an insurance policy...............etc etc....and around 4pm, 1 Korean family, Father, Mother and is 28 years old son come to the office and then sit in front of me....i already saw they holding a JPJ Transfer Ownership Form so i just assumed that they want to do the Insurance Policy Transfer...........and they goes the conversation between me and the Korean son.....
.
.
Korean Son : I want to change my name into this insurance ( meaning he want to do the insurance policy transfer.....the english mix together with his korean language )
Me : Ok. You want to transfer the policy to your name. ( after that I straight away do the endorsement.....)
.
.
Meanwhile the Korean son and father was discuss something in their Korean language.....actually i a bit fanatic with the Korean Drama...so i was very excited to hear they talking each other....my mouth become so itchy want to tease their language......yapusiaou ( hello ), kamsakamida ( thank you ), adesea ( ok or maybe understand )...i dont no if the word is correct or not...but i used to hear this word everytime when i watch the Korean Drama ( break : now i'm watch the Korean Drama Mr.Goodbye at channel KBS 303 every monday to thursday 10.10 - 11.20pm )........ok back to the story....
.
.
Me : ok...you just pay this amount.....RM 200 ++...( i give the endorsement to them )..
Korean Son : if my father go back to Korea....but i live here....we must change the name or i just put my name to this insurance as a second driver ? and if i put my name here how much we have to pay to you.?
Me : Yes you can include your name as a second driver instead of do the transfer ownership transaction and its free for the second driver...
Korean Son : free ! ( with surprised face )... in our country we must pay an additional premium if we include another driver....
Me : yes...its still free if you put the second driver but we charge RM 10 for each person for the third and next named driver if you want to include them...
Korean Son : I'm very very sorry...i don't want to transfer the policy...i just want to put my name here.....you already do the transfer ?
Me : Yes ( @#$%%@^% i already do the endorsement and i have to reverse it all back )....now you want to transfer the policy or just want to include the second named driver ? ( to confirm with the Korean Son...even i was so gerammm but if you in servicing company the customer is always right...so i'm still maintain my sweet face )
Korean Son : i very very sorry ( with a guilty face )....i dont want do the transfer policy....just to include my name here......
Me : ooo its ok.....but you have to wait because i need to reverse back all the transaction....
.
.
and then the Korean family sit at the waiting area and the Son went out...10 minute later all the transaction done and I go to the waiting area and give the father an endorsement form to sign. and the son come back already dont know from where with big plastic bag....the korean family thanks me and still say sorry.....i already say that its ok.....but their face still showing guilty like they already do a big mistake...and the end the korean family spent me and all my colleagues Susu Kacang Soya......and i got two susu kacang soya because i'm the one who servicing them....he he he.....earlier i was geram but in the end i feel so bad and malu with the korean family....

Comments

  1. hahaha nice story.. mmg la durg rasa guilty n malu.. sbb sekali tau yg second driver free, trus nda jadi transfer nama haha.. durg takut ko maradang baitu..takut nti ko nda buat durg punya urusan bagus2..haha

    ReplyDelete
  2. cewah..ko nda ckp teng kiu dlm bhasa korea sama dorang,,hehe..wa..siok o,, dpt minum susu kcang soya..:)

    ReplyDelete
  3. wah..agreed with gracie. nda sangka, syt insurance pun ada international customer.

    Susu kasang satu!)P

    ReplyDelete
  4. Very Korean indeed, they are very apologetic people. Wish our Malaysians politicians can learn from them.

    ReplyDelete
  5. so nice & kind of them...apologize but still feel guilty & spend u guys drink susu kacang...hardly to find malaysian like them...Luckily u din show face to them...:D If not, u lagi guilty...lol

    ReplyDelete
  6. yup michelle....the customer always right....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a