Skip to main content

Red Eyes.....

Working again after 2 days sick leave....kesian sya punya mata, suda jadi mata jepun....terlebih sepet sudah...punyalah lama saya tidak terkena sakit mata (Red Eyes atau nama betulnya Eyes Conjictivities) tiba2 terkena ini tahun pula...sebenarnya pembawa sakit mata ni sya punya anak si shumi...mungkin dia terjangkit dari taska...merebak pula tempat sya punya husband..kemudian anak saya si shamzi...last sekali saya..nda pasal2 dapat cuti free...masa jumpa doktor...doktor cakap memang musim sakit mata cuma sebulan yang lalu...saya terkena lambat pula...cehhh macam buah-buahan pula ada musim....
sya mo bagi info kesihatan sikit....sakit mata ni tidak akan terjangkit hanya dengan melihat mata orang yang terkena penyakit ni...dulu masa kecil2 selalu mamak sama bapa sya pesan jangan tengok mata orang yang sakit tu nanti terjangkit....mesti yang lain pun sama kan....Red Eyes ni berjangkit melalui sentuhan atau berkongsi barang dengan orang yang terkena penyakit ni...sya memang confirm akan terjangkit sebab sayalah yang mengurus anak2 sya tu...kasi mandi...lap2 dia punya mata yang sakit tu....lepas tu tangan yang berkuman tu tidak sedar suda sampai di mata sendiri...he he he..

Comments

  1. Red eye problem seems quite famous recently...even my sister oso get it but juz bengkak not red...i get it too many years ago...eyes feel vy heavy...& nd to insert some gel (t packing look like colgate but in small size lar)when go to bed...it vy effective...juz put it few times oredy recover...bout tat dun look at ppl's red eyes, im oso being told like tat since i was a kid...funny right...even now im stil practising it once i terjumpa ppl wt tat problem...:D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang