Skip to main content

Disebalik foto itu

♡Assalamualaikum♡

|Disebalik foto itu| jeng jeng jeng
sangat misteri gitu, padahal nda lah berapa misteri pun. 
Ni saja ja mo cerita di sebalik foto-foto yang aku kongsikan di blog ni. 

Gambar biasa dan juga Gambar Makanan yang itu memang hasil snappan aku -sukahati ja buat perkataan sendiri-
Kalau dah gambar yang agak ceria, kreatif, punya latar belakang unik .. yang itu memang hasil karya tuan rumah, en hubby aku.

Hubby aku tetiba sangat menggilai kamera dan dunia fotografi sejak tahun 2011. Lahir ja Damia ke dunia, seminggu kemudian hubby beli kamera DSLR nya yang pertama, Nikon D7000. 
Aku tu mula2 tak setuju sebab harga benda tu bukan murah tetapi lama-kelamaan diamkan saja.
kata hubby dia minat sangat dengan benda tu.
Kira usia kamera tu sebaya Damia.

Start dari situ hubby belajar cara2 ambil gambar kemudian edit dan touch up gambar tu biar naik serinya.
Lens pula adalah dalam 2 3 jenis. Kata hubby lain lens, hasil gambar pun lain.
Hingga sekarang, dah masuk 4 tahun usia hobi hubby ni, dah berkeping2 gambar dihasilkan dan dikongsi di facebook dan juga blog ni. 

Selalu aku kongsikan hasil karyanya, entri ni aku kongsikan orang di sebalik foto2 tu.
Abaikan kecomelan perut dan kesihatan tubuh badan itu .. maklumlah bini jaga ... kihkihkih


:di tepian pantai:


:sawah padi yang menghijau:


:dari dalam kereta pun bolehlah:


:walau sekadar hobi, yang penting ada gaya bah orang Sabah bilang:



Comments

  1. Gaya ambil gambar pun nampak bergaya bah..class... hihi..
    tapi memang cantik2 bah pic yg ayah damia snap.. kreatif lagi...

    ReplyDelete
  2. Dengan bakat besar ni hubby mia ni sebenarnya boleh buat byk duit kalo kena caranya....

    ReplyDelete
  3. Singgah jenguk bila ada masa free sikit hari ni. tq share pic2 yg cantik ni yer

    ReplyDelete
  4. Untung sebenarnya org yg pndai fotografi sbb boleh buat duit..

    ReplyDelete
  5. Laki mak entah apa hobinya Mia hihi....
    Oklah tu.. sekurang kurangnya terisi masa lapang dia. Takkan nak asyik makan, masakan sedap ygbini masak jer hihi..

    ReplyDelete
  6. wahhh bleh jd geng dgn husband sy nih. Hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a