Skip to main content

Disebalik foto itu

♡Assalamualaikum♡

|Disebalik foto itu| jeng jeng jeng
sangat misteri gitu, padahal nda lah berapa misteri pun. 
Ni saja ja mo cerita di sebalik foto-foto yang aku kongsikan di blog ni. 

Gambar biasa dan juga Gambar Makanan yang itu memang hasil snappan aku -sukahati ja buat perkataan sendiri-
Kalau dah gambar yang agak ceria, kreatif, punya latar belakang unik .. yang itu memang hasil karya tuan rumah, en hubby aku.

Hubby aku tetiba sangat menggilai kamera dan dunia fotografi sejak tahun 2011. Lahir ja Damia ke dunia, seminggu kemudian hubby beli kamera DSLR nya yang pertama, Nikon D7000. 
Aku tu mula2 tak setuju sebab harga benda tu bukan murah tetapi lama-kelamaan diamkan saja.
kata hubby dia minat sangat dengan benda tu.
Kira usia kamera tu sebaya Damia.

Start dari situ hubby belajar cara2 ambil gambar kemudian edit dan touch up gambar tu biar naik serinya.
Lens pula adalah dalam 2 3 jenis. Kata hubby lain lens, hasil gambar pun lain.
Hingga sekarang, dah masuk 4 tahun usia hobi hubby ni, dah berkeping2 gambar dihasilkan dan dikongsi di facebook dan juga blog ni. 

Selalu aku kongsikan hasil karyanya, entri ni aku kongsikan orang di sebalik foto2 tu.
Abaikan kecomelan perut dan kesihatan tubuh badan itu .. maklumlah bini jaga ... kihkihkih


:di tepian pantai:


:sawah padi yang menghijau:


:dari dalam kereta pun bolehlah:


:walau sekadar hobi, yang penting ada gaya bah orang Sabah bilang:



Comments

  1. Gaya ambil gambar pun nampak bergaya bah..class... hihi..
    tapi memang cantik2 bah pic yg ayah damia snap.. kreatif lagi...

    ReplyDelete
  2. Dengan bakat besar ni hubby mia ni sebenarnya boleh buat byk duit kalo kena caranya....

    ReplyDelete
  3. Singgah jenguk bila ada masa free sikit hari ni. tq share pic2 yg cantik ni yer

    ReplyDelete
  4. Untung sebenarnya org yg pndai fotografi sbb boleh buat duit..

    ReplyDelete
  5. Laki mak entah apa hobinya Mia hihi....
    Oklah tu.. sekurang kurangnya terisi masa lapang dia. Takkan nak asyik makan, masakan sedap ygbini masak jer hihi..

    ReplyDelete
  6. wahhh bleh jd geng dgn husband sy nih. Hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang