Skip to main content

Bulan cukai!

Assalamualaikum

Dah masuk bulan Mac ... bulan extra budget untuk aku. Bulan ni nak hidupkan insurans dan road tax si Al Putih tu ... bulan ni juga nak temu janji untuk service ... budget kurang2 pun dalam RM300 untu service emmm ... 
Bulan ni juga sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab ... kononnya ... wajib mendeclare pendapatan. 
Bulan membayar cukai gitu ...

Semalam dah try masuk e-filing tu tapi balik2 ni kena 'tendang' keluar. Agaknya sistem baru nak warming up, sebab baru buka 1 Mac tu kan.
Aku agaknya sangat bersemangat nak declare awal2. Bukan apa, susah bila ko dah bertangguh buat kerja tu. Bila dah niat dalam hati, nantilah aku buat, besoklah aku buat, last2 sampai due date tak buat2. 
Last minit kerja memang kelam kabutlah jawabnya. 

Kalau yang dah try masuk e-filing tu, perasan tak, 'wajahnya' dah berubah. 
Dan sekarang, kita boleh terus buat bayaran cukai menggunakan kad kredit atau debit melalui satu portal khas yang baru diperkenalkan oleh LHDN. 
So tak payahlah kita nak beratur panjang di kaunter bank atau LHDN untuk membayar cukai tu. 

Tapi kan, bagi aku, baik buat potongan cukai setiap bulan. Senang. Bila masa mendeclare kita cuma tunggu samada kita terlebih bayar atau kurang. 
Jika terlebih bayar, jangan bimbang sebab pihak LHDN akan kembalikan lebihan bayaran tu kepada kita dalam masa 2 minggu. 

Ok dah cukup cerita pasal cukai2 ni. Kadang2 tu cam rasa terbeban pun ada kan, tapi dah itu kewajipan sebagai rakyat Malaysia so buat je lah. Moga2 semua cukai yang kita bayar itu dimanfaatkan sepenuhnya oleh kerajaan untuk kebaikan dan kemajuan negara gitu ... TaTa!


Note : ini bukan entri khas untuk LHDN ye



Comments

  1. bulan cukai ek
    anum bulan 5 nanti

    ReplyDelete
  2. saya dh selamat claim semalam..sakit hati hoii byk giler potong tahun lepas ggrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a cam tahun lepas byk pula potongan. Bukan hari tu dalam budget cukai pendapatan dah reduce ke ... hmmm

      Delete
    2. A'a cam tahun lepas byk pula potongan. Bukan hari tu dalam budget cukai pendapatan dah reduce ke ... hmmm

      Delete
  3. sebut cukai, mengigil satu badan. hahaha

    ReplyDelete
  4. sy blm dpt EA form lg.. blm bleh declare..

    ReplyDelete
  5. rakyat yg bagus awak ni..hahaha
    1 Mac dah gigih bayar..bagus...bagus..
    Jangan suka bertangguh,

    ReplyDelete
  6. Percaya tak sepanjang hidup okje tak pernah isi form bayar cukai semua kekanda Arjuna hamba yg buat hihi....Sejak dari isi form hardcopy sampailah form softcopy...
    Mak tau sign jer...

    ReplyDelete
  7. X isi pun lg. mmg skt hati tgk amount yg dibayar tu. Nasib la buat potongan setiap bulan. Klw x fengsan woo.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang