Skip to main content

Permainan yang semakin dilupakan

Assalamualaikum
 
Ingat tak semua permainan yang ada dalam gambar ni ?? Mana satu yang menjadi feveret korang ??
Aku ?? of coz lah yang nombor 9 tu....Zero Point....hehe
Tinggi melangit ko lompat getah tu.....walaupun dah 3 jengkal kat atas kepala tu. :P . Aku masa kanak2 kan kurus dan kecil jak, haruslah senang2 jak boleh 'terbang' hehe. Tak mainlah jadi 'anak bulan'...Anak bulan tak tahu....alah kira macam pemain simpanan yang tak berapa nak dapat melompat tinggi. Aku gigih ni kumpul getah ikat sayur tu untuk jadikan getah zero point...:D
 
Yang No 2 tu pun aku suka. Itu aku selalu main dengan adik lepas balik sekolah. Tengahari buta kita orang main. Mak memang panjanglah bebelan dia tapi tu lah dah terlampau syok main kan...hehe
 
 




Sumber : Facebook/OhMedia


 
Tak pasti samada kanak-kanak zaman sekarang tahu permainan ni. Anak2 aku masih main permainan nombor 5, 7 & 8 tu. Yang nombor 3 selalu muncul di hari raya sahaja. Tapi sekarang jarang dah orang main sebab agak berbahaya sedikit.
Emmm bestnya bila ingat zaman kanak-kanak dulu (^___^)
 
 
Note : permainan kanak2 yang semakin dilupai. huhu
 
 
 
 

 

Comments

  1. no 3 je x pernah main...paling glemer dulu main num 1 2 ngan 9..huhu

    ReplyDelete
  2. Salam, Oh zero point ke namanya..che mid dulu panggil zero fain..ha ha..asal bunyi je ya..

    ReplyDelete
  3. moning drop here early moning

    ReplyDelete
  4. No 1 tu game apa? No 3 tu tak main. No 2, 4 - 9 tu memang selalu main.

    ReplyDelete
  5. permainan dizaman acik kecik2 jugak ni..satu lagi yang dipanggil galah adang..setiap petang boleh main sampai berepeluh2

    ReplyDelete
  6. semua sa pernah main Mia kecuali yg ni 3 tu..haha.. best bah klu dikenang2...:)

    ReplyDelete
  7. saya dulu suka main permainan no 4 tu, asyik kena buli dengan orang besar je :)

    ReplyDelete
  8. anak2 kita pun kalau kita tunjuk kat dia gambar2 mainan lama terus tarik muka cakap x best..alamatnya pupus la nanti mainan2 ni semua...rindu zaman dulu...

    ReplyDelete
  9. Permainan no. 2, 4, 5, 8 & 9 tu kakak dulu expert Mia hihi...
    Terkenang betullah. Tapi anak kakak pun ada main tau yg. no. 9 tu.

    ReplyDelete
  10. Saya yang nobor tiga tu tak pernah main, dengar dari jauh sahaja. Sayang kan permainan tradisi ni semua, I selalu cerita ngan papa JJ tentang permainan kami masa kecik.

    ReplyDelete
  11. Main yg no 9 tu mmg faveret.Tapi cuba try buat skang...paras lutut pun fail agaknya...hahhahahaa.Dulu bkn takat 3 jengkal...angkat tgn terus pun lepas

    ReplyDelete
  12. Jika dikampung saya. permainan no4 tu dah jarang anak-anak main. Yang lain-lain boleh tengok lagi mereka main.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc