Skip to main content

Bila tak dapat tidur

Assalamualaikum

Dua tiga hari aku selalu jak tidur lewat
Tak dapat nak lelapkan mata...bukan sebab ada masalah ke apa
Cuaca kat KK ni bila malam hari lebih kurang jak dengan siang hari..panas
Badan melekit sebab berpeluh. Selagi mata tak ngantuk selagi tu lah aku malas nak 
baringkan badan. Tak selesa bila berpeluh-peluh.
Tak kan lah pula nak mandi tengah2 malam buta, nak cari penyakit ke apa ??

Jangan tanya kenapa tak on kan air-con ??
Rumah aku, aku tak pasang air-con sebab aku tak suruh hubby pasang.
Hari tu beria-ia hubby nak pasang air-con tapi aku tak nak.
Bukannya apa, bila duduk dalam air-con ni walaupun semalam jak, kulit aku memang cepat kering, Pastu bibir mulalah mengelupas kulitnya, bila sapu gincu terus jadi 'bida' sebab kalernya tersangkut2 kat kulit kering tu. Sebab tu aku tak suka ber air-con. Cukup lah kipas syiling dan kipas meja tu.

Bila tak dapat tidur tu mulalah aku terpikir2 nak buat apa....
Nak tengok tv, rancangan tak best pulak, ASTRO tiap hari makin mahal bilnya tapi 
siaran tu juga diulang-ulang berpuluh kali. Ni kalau ASTRO baca ni, dengarlah teguran pelanggan mu ini......Jangan sampai customer cabut lari tau...kitaorang tengok berbayar bukannya free. huhu
Nak baca novel terasa malas pula nak menghayati dalam keadaan bilik yang cam sauna ni.
Aku kalau baca novel mesti dalam keadaan yang selesa barulah dapat memahami dan menghayati cerita tu :D
Nak kemas2 dapur, malas dah nak bergerak-gerak....tambah melekit badan. 
Semua pun serba tak kena.....




Image from Google 

Tak kan nak kira kambing biri2 pulak.huhu









Note : Tapi kan lepas tulis post ni, terus tertidur....hehehe Terima kasihlah sebab baca cerita kosong ku ini :P
Extra Note : Alhamdulillah, hujan sudah mula turun semalam....:D




Comments

  1. malam2 memang berbungkus tidurnya mia, sejuk mengelatuk, kalau tak bukak aircond budak sorang tu tak boleh tidur.... gelisah jer... nak beraircond tak kira hujan, tak kira panas, tak kira petir berdentum...adoiii, taulah lahir dalam aircond kann?

    ReplyDelete
  2. tido dlm peluh bukan makin selesa tp bgn dlm keadaan penat sbb tido x tenang kan...

    ReplyDelete
  3. mcm mr bean lak kira kambing..heheh...aku sll tak lena tido bila otak dok berputar berpikir...kalau tak byk fikir senang jer tidunya..

    ReplyDelete
  4. Bila time mlm panas memg xla nak tido kan..rse xselesa...bile xleh tido mcm.mcm kite pikir nak buat

    ReplyDelete
  5. Kasi pasang air cond sekarang.!.... mau on ke tak itu belakang kira yg penting sudah ada air cond Hehe....
    Mia statement bawah tu mula mula okje salah baca...ingatkan nak kumpul kambing! hehe...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang