Skip to main content

Operasi Pembersihan

Assalamualaikum

Semalam aku tak keluar pegi mana2 pun.
Ada perancangan juga nak keluar beli barang dapur sikit tapi cuaca kat luar panas sangat, hubby yang keluar sekejap pun katanya tak tahan, panas terik sangat.

So duduklah kat rumah sambil tengok ragam anak-anak dah macam tarzan, gelak kuat2 sambil lompat sana sini. Nak marah pun tak guna, dah itu sifat azali kanak-kanak kan. Bersabar je lah Uminya ni.

Disebabkan kami tak keluar kemana2, Hubby cakap dia nak buat 'operasi pembersihan' kat dapur rumah kami. Bukan apa seminggu dua ni ada 2 3 kali terserempak dengan 'cik ti'. Dah lama dah tak nampak kelibat 'cik ti' semenjak mula2 kami pindah masuk rumah ni. Mula2 masuk rumah dulu memang banyak kali terserempak dengan 'cik ti', tapi lepas buat aduan dengan pihak pengurusan, orang pest control datang, dah tak nampak lagi kelibat binatang tu.

Aku ok je, lagipun hubby yang cuci2 tu lantai tu semua. Aku tukang tengok je dan jaga Damia daripada turut 'membantu'. :P
Nasib baik 'cik ti' cuma tinggalkan jejak t***nya kat bawah tepi mesin basuh. Belum sampai bongkar segala makanan kat rak dapur tu semua. Tapi demi keselamatan, bersihkan jugalah rak2 tu.
Abis cuci tu semua, hubby pasang jaring kat pintu belakang dapur sebab 'cik ti' masuk dari sana. Dah berapa kali kami nampak. Pastu sembur dengan air serai wangi tu. Harapnya lepas ni binatang tu lagi sesat masuk ke rumah kami. Geli tau, dah lah kotor, bahaya bawa penyakit...huhu




Comments

  1. kena basmi Cik Ti tu cepat tu Mia...

    ReplyDelete
  2. klu mengemas paling geli ngan cik cak.... tak tau pasal pe... klu nmpak dia bley jerit satu umah...

    ReplyDelete
  3. tau xpe. mmg busyuk baunya! guna serai wangi mmg bagus. utk halau lipas, cik ti, nyamuk, semut dll serangga

    ReplyDelete
  4. Kat sana pun musim panas ya? Dah lama ke tak hujan?

    Cik T ni, kalau nak menjadi perangkapnya, guna yg jenis gam melekat tu..taburkan ikan bilis/udang kering sikit kat perangkap jenis gam tu...saya pernah try kat rumah saya...hihihih

    http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2012/06/sunrat.html

    ReplyDelete
  5. bahaya cik i ne kak mia...seelok nya pelihara kucing...kasi hapus cik ti ne habis-habisan..

    ReplyDelete
  6. Cuaca panaskan sekarang ni..tak tahan... Kalau kat rumah ni plak banyak lipas..dah bnyk kali buat operasi pembersihan..tetap gak ada..geli...

    ReplyDelete
  7. Cik Ti ni memang tak dapat dipisahkan jika buat aktiviti bersih-bersih macam ni.

    ReplyDelete
  8. Memang nak kena Cik TI...Tapi tulah dia tinggalkan taik dan baukan Mia

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang