Skip to main content

Operasi Pembersihan

Assalamualaikum

Semalam aku tak keluar pegi mana2 pun.
Ada perancangan juga nak keluar beli barang dapur sikit tapi cuaca kat luar panas sangat, hubby yang keluar sekejap pun katanya tak tahan, panas terik sangat.

So duduklah kat rumah sambil tengok ragam anak-anak dah macam tarzan, gelak kuat2 sambil lompat sana sini. Nak marah pun tak guna, dah itu sifat azali kanak-kanak kan. Bersabar je lah Uminya ni.

Disebabkan kami tak keluar kemana2, Hubby cakap dia nak buat 'operasi pembersihan' kat dapur rumah kami. Bukan apa seminggu dua ni ada 2 3 kali terserempak dengan 'cik ti'. Dah lama dah tak nampak kelibat 'cik ti' semenjak mula2 kami pindah masuk rumah ni. Mula2 masuk rumah dulu memang banyak kali terserempak dengan 'cik ti', tapi lepas buat aduan dengan pihak pengurusan, orang pest control datang, dah tak nampak lagi kelibat binatang tu.

Aku ok je, lagipun hubby yang cuci2 tu lantai tu semua. Aku tukang tengok je dan jaga Damia daripada turut 'membantu'. :P
Nasib baik 'cik ti' cuma tinggalkan jejak t***nya kat bawah tepi mesin basuh. Belum sampai bongkar segala makanan kat rak dapur tu semua. Tapi demi keselamatan, bersihkan jugalah rak2 tu.
Abis cuci tu semua, hubby pasang jaring kat pintu belakang dapur sebab 'cik ti' masuk dari sana. Dah berapa kali kami nampak. Pastu sembur dengan air serai wangi tu. Harapnya lepas ni binatang tu lagi sesat masuk ke rumah kami. Geli tau, dah lah kotor, bahaya bawa penyakit...huhu




Comments

  1. kena basmi Cik Ti tu cepat tu Mia...

    ReplyDelete
  2. klu mengemas paling geli ngan cik cak.... tak tau pasal pe... klu nmpak dia bley jerit satu umah...

    ReplyDelete
  3. tau xpe. mmg busyuk baunya! guna serai wangi mmg bagus. utk halau lipas, cik ti, nyamuk, semut dll serangga

    ReplyDelete
  4. Kat sana pun musim panas ya? Dah lama ke tak hujan?

    Cik T ni, kalau nak menjadi perangkapnya, guna yg jenis gam melekat tu..taburkan ikan bilis/udang kering sikit kat perangkap jenis gam tu...saya pernah try kat rumah saya...hihihih

    http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2012/06/sunrat.html

    ReplyDelete
  5. bahaya cik i ne kak mia...seelok nya pelihara kucing...kasi hapus cik ti ne habis-habisan..

    ReplyDelete
  6. Cuaca panaskan sekarang ni..tak tahan... Kalau kat rumah ni plak banyak lipas..dah bnyk kali buat operasi pembersihan..tetap gak ada..geli...

    ReplyDelete
  7. Cik Ti ni memang tak dapat dipisahkan jika buat aktiviti bersih-bersih macam ni.

    ReplyDelete
  8. Memang nak kena Cik TI...Tapi tulah dia tinggalkan taik dan baukan Mia

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a