Skip to main content

Keropok Lekor

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Suka makan keropok lekor kan??? tipu kalau tak suka. Sedap ni makan di waktu petang, cicah dengan sos, minum teh o panas sambil dengar Adila di radio klasik nasional......bestnyyaaaa

Tapi kan jarang dapat makan keropok lekor yang sedap kat KK ni......memang banyak jual tapi belum jumpa yang betul2 menepati citarasa tekak ku ini.

Selalu beli mesti rasa tepung lebih banyak dari isi ikan tu....huhu

Hinggalah hari isnin lepas balik keja tu, hubby tanya ada nampak benda dalam esbok tu. Aku belum check lagi esbok, terus tanya, benda apa?
Keropok lekor dari Terengganu. Kawan Hubby yang berasal dari Terengganu, bawa banyak keropok lekor dari kampungnya tu. 

Hubby ada di beri sebungkus tapi hubby beli lagi 2 bungkus dari kawannya tu. Kata kawannya lekor ni memang sedap.
So trylah goreng sebatang......actually aku tak pernah pun potong dan goreng sendiri keropok lekor ni.....so suka hati je potong cam potong sosej tu...hehe

Sekali goreng dan rasa.......memang puas hati! sedap, rangup dan lembut. Rasa ikan dia memang jelas napa tiba2 aku rasa cam cakap dalam iklan pula
Betul memang sedap. Puas hati dapat makan. krup krap krup krap, tak sedar habis semangkuk dan tak sedar aku dah goreng lima batang keropok lekor malam tu.......;p
Dasar laki bini yang gondo ot


Keropok Lekor yang belum digoreng


Sedapppp!





Note : Gondo ot ertinya kuat makan 

Comments

  1. Lama ndak makan keropok lekor yang betul2 sedap ni...
    sini pun susah mo cari Mia...klu terjumpa tu yg terus beli banyak...:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya mia kopok lekor...mmg kalau lama tak jumpa blh abes sekelip mata jer..hehe

    ReplyDelete
  3. Suka sgtt....lg kalau terasa ikannya tu... :P

    ReplyDelete
  4. keropok lekor terengganu paling Farah suka Mia...

    ReplyDelete
  5. Keropok lekor T'ganu siapa saja tahu Mia memang no. 1 in M'sia. Kakak pun suka sebab lemak ikan dia terasa..

    ReplyDelete
  6. datanglah Trg Mia..ku bwk pegi mkn keropok lekor byk2..

    ReplyDelete
  7. ada gak kepok lekor ni dlm peti ais, tak sempat lagi nak goreng...

    ReplyDelete
  8. eeiii gondo ot ;p (sila baca dengan nada jeles orang teringin keropok lekor sejak berzaman tapi tak dapat2) huhuhu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang