Skip to main content

Keropok Lekor

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Suka makan keropok lekor kan??? tipu kalau tak suka. Sedap ni makan di waktu petang, cicah dengan sos, minum teh o panas sambil dengar Adila di radio klasik nasional......bestnyyaaaa

Tapi kan jarang dapat makan keropok lekor yang sedap kat KK ni......memang banyak jual tapi belum jumpa yang betul2 menepati citarasa tekak ku ini.

Selalu beli mesti rasa tepung lebih banyak dari isi ikan tu....huhu

Hinggalah hari isnin lepas balik keja tu, hubby tanya ada nampak benda dalam esbok tu. Aku belum check lagi esbok, terus tanya, benda apa?
Keropok lekor dari Terengganu. Kawan Hubby yang berasal dari Terengganu, bawa banyak keropok lekor dari kampungnya tu. 

Hubby ada di beri sebungkus tapi hubby beli lagi 2 bungkus dari kawannya tu. Kata kawannya lekor ni memang sedap.
So trylah goreng sebatang......actually aku tak pernah pun potong dan goreng sendiri keropok lekor ni.....so suka hati je potong cam potong sosej tu...hehe

Sekali goreng dan rasa.......memang puas hati! sedap, rangup dan lembut. Rasa ikan dia memang jelas napa tiba2 aku rasa cam cakap dalam iklan pula
Betul memang sedap. Puas hati dapat makan. krup krap krup krap, tak sedar habis semangkuk dan tak sedar aku dah goreng lima batang keropok lekor malam tu.......;p
Dasar laki bini yang gondo ot


Keropok Lekor yang belum digoreng


Sedapppp!





Note : Gondo ot ertinya kuat makan 

Comments

  1. Lama ndak makan keropok lekor yang betul2 sedap ni...
    sini pun susah mo cari Mia...klu terjumpa tu yg terus beli banyak...:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya mia kopok lekor...mmg kalau lama tak jumpa blh abes sekelip mata jer..hehe

    ReplyDelete
  3. Suka sgtt....lg kalau terasa ikannya tu... :P

    ReplyDelete
  4. keropok lekor terengganu paling Farah suka Mia...

    ReplyDelete
  5. Keropok lekor T'ganu siapa saja tahu Mia memang no. 1 in M'sia. Kakak pun suka sebab lemak ikan dia terasa..

    ReplyDelete
  6. datanglah Trg Mia..ku bwk pegi mkn keropok lekor byk2..

    ReplyDelete
  7. ada gak kepok lekor ni dlm peti ais, tak sempat lagi nak goreng...

    ReplyDelete
  8. eeiii gondo ot ;p (sila baca dengan nada jeles orang teringin keropok lekor sejak berzaman tapi tak dapat2) huhuhu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a