Skip to main content

Cerita Raya Haji!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Ada yang dah start keja balik selepas bercuti raya haji semalam kan?
Memang ada yang masih cuti disesetengah negeri sebab raya haji cuti 2 hari kat tempat dorang.

Aku?? memang masih cuti tapi potong Annual Leave lah. Sebenarnya tak rancang nak ambik cuti hari ni tapi nursery tempat Damia tu tutup 2 hari, raya haji dan hari ni.
So takda pilihan kena cuti jugalah jaga Damia.
Nasib baik aku ada baki cuti lagi...huhu

Raya Haji korang camna?
Aku balik kampung isnin tu sebab nak sambut raya kat sana sama-sama dengan keluarga.
Mesti korang heran kan, napa tiap raya balik kampung aku, tak balik kampung hubby.......
emmm aku susah nak bagi jawapan. Memang aku dan Hubby suka balik Kota Marudu, kampung aku agaknya...:p

Balik kampung sehari semalam jak. Hari selasa, semalamlah tu, lepas makan-makan dan ziarah nenek, kami terus balik ke KK. 
Agak kelam kabut sikit tapi apa boleh buatkan, Shumi sekolah hari ni cam biasa so terpaksalah. 

Aku dan Hubby walaupun cuti, kitaorang tak bagi Shumi ponteng kalau bukan hal-hal yang penting dan terpaksa, takut terbiasa pulak. 
Tau lah kan, budak-budak, kalau kita dah ajar buat sesuatu benda tu, nanti dia akan pandai minta balik.
Dan bila kita cakap tak boleh, tentu dia akan soal balik kat kita, napa hari tu boleh ponteng, napa hari ni tak boleh????? kan payah ko nak menjawabnya huhu

Pagi raya, sempatlah juga kitaorang masak nasi beriani, kari ayam, ayam goreng, nasi impit dan kuah pecal (yang ni segera je) untuk santapan raya. Picture tak sempat snap sebab dah tak ingat diri semasa makan hehehe

Tukang masak semestinya mak dan kakak aku tu. Aku cuma tolong goreng ayam ala ala kentaki gitu kononlah..
Walaupun makanan simple2 jak tapi puas hati sebab dapat makan beramai-ramai dengan keluarga. Itu yang semestinya kan.... :D


Ok lah tu je cerita satu hari di hari raya aku.......selamat bercuti untuk yang masih bercuti dan happy working untuk yang sedang bekerja!

Comments

  1. selamat hari raya eidul adha mia...wah meriahnya lauk pauk hari raya...baca pun dah terliur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha juga...
      Memang meriah sebab ada yang rajin masak, klu harapkan aku tunggu raya depanlah...hehehe

      Delete
  2. wah! masih bercuti kah Mia..bestnya...aku kerja sdh...cuti kemarin jak...huhu
    mesti best ni raya di kg...walau masak simple2 klu ramai2 best makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan beramai2 tu yang best atiey walaupun makanannya simple2 jak

      Delete
  3. salam aidiladha...
    cuti sehari jugak, semalam je...arini dh keje balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha juga...ni cuti sebab nak jaga Damia, nursery tutup...huhu

      Delete
  4. salam sis mia
    Salam aidiladha ke -2 dari tirana aduka sekeluarga.

    ReplyDelete
  5. salam Aidiladha.... list mknan menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...tu baru list belum letak gambar lg...hahaha

      Delete
  6. salam aidiladha mia..
    bestkan kalau tiap2 raya boleh balik umah mak kite..heheh..paling suka bila berkumpul ramai2, masak sama2..rindu saat tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...a'a Ummu. Seronok masak dan makan beramai2 tu :D

      Delete
  7. Rushing2 pun sempat jugak balik jenguk family raya sama2. :D:D Baru rasa macam raya kan bila ramai2.

    ReplyDelete
  8. Okje beraya ngan MIL.....masak kat rumah pagi tu....bawak rumah mereka...habis cerita hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a