Skip to main content

Cerita Raya Haji!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Ada yang dah start keja balik selepas bercuti raya haji semalam kan?
Memang ada yang masih cuti disesetengah negeri sebab raya haji cuti 2 hari kat tempat dorang.

Aku?? memang masih cuti tapi potong Annual Leave lah. Sebenarnya tak rancang nak ambik cuti hari ni tapi nursery tempat Damia tu tutup 2 hari, raya haji dan hari ni.
So takda pilihan kena cuti jugalah jaga Damia.
Nasib baik aku ada baki cuti lagi...huhu

Raya Haji korang camna?
Aku balik kampung isnin tu sebab nak sambut raya kat sana sama-sama dengan keluarga.
Mesti korang heran kan, napa tiap raya balik kampung aku, tak balik kampung hubby.......
emmm aku susah nak bagi jawapan. Memang aku dan Hubby suka balik Kota Marudu, kampung aku agaknya...:p

Balik kampung sehari semalam jak. Hari selasa, semalamlah tu, lepas makan-makan dan ziarah nenek, kami terus balik ke KK. 
Agak kelam kabut sikit tapi apa boleh buatkan, Shumi sekolah hari ni cam biasa so terpaksalah. 

Aku dan Hubby walaupun cuti, kitaorang tak bagi Shumi ponteng kalau bukan hal-hal yang penting dan terpaksa, takut terbiasa pulak. 
Tau lah kan, budak-budak, kalau kita dah ajar buat sesuatu benda tu, nanti dia akan pandai minta balik.
Dan bila kita cakap tak boleh, tentu dia akan soal balik kat kita, napa hari tu boleh ponteng, napa hari ni tak boleh????? kan payah ko nak menjawabnya huhu

Pagi raya, sempatlah juga kitaorang masak nasi beriani, kari ayam, ayam goreng, nasi impit dan kuah pecal (yang ni segera je) untuk santapan raya. Picture tak sempat snap sebab dah tak ingat diri semasa makan hehehe

Tukang masak semestinya mak dan kakak aku tu. Aku cuma tolong goreng ayam ala ala kentaki gitu kononlah..
Walaupun makanan simple2 jak tapi puas hati sebab dapat makan beramai-ramai dengan keluarga. Itu yang semestinya kan.... :D


Ok lah tu je cerita satu hari di hari raya aku.......selamat bercuti untuk yang masih bercuti dan happy working untuk yang sedang bekerja!

Comments

  1. selamat hari raya eidul adha mia...wah meriahnya lauk pauk hari raya...baca pun dah terliur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha juga...
      Memang meriah sebab ada yang rajin masak, klu harapkan aku tunggu raya depanlah...hehehe

      Delete
  2. wah! masih bercuti kah Mia..bestnya...aku kerja sdh...cuti kemarin jak...huhu
    mesti best ni raya di kg...walau masak simple2 klu ramai2 best makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan beramai2 tu yang best atiey walaupun makanannya simple2 jak

      Delete
  3. salam aidiladha...
    cuti sehari jugak, semalam je...arini dh keje balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha juga...ni cuti sebab nak jaga Damia, nursery tutup...huhu

      Delete
  4. salam sis mia
    Salam aidiladha ke -2 dari tirana aduka sekeluarga.

    ReplyDelete
  5. salam Aidiladha.... list mknan menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...tu baru list belum letak gambar lg...hahaha

      Delete
  6. salam aidiladha mia..
    bestkan kalau tiap2 raya boleh balik umah mak kite..heheh..paling suka bila berkumpul ramai2, masak sama2..rindu saat tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...a'a Ummu. Seronok masak dan makan beramai2 tu :D

      Delete
  7. Rushing2 pun sempat jugak balik jenguk family raya sama2. :D:D Baru rasa macam raya kan bila ramai2.

    ReplyDelete
  8. Okje beraya ngan MIL.....masak kat rumah pagi tu....bawak rumah mereka...habis cerita hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang