Skip to main content

Merdeka ?

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Dah sabtu rupanya, tak sedar masa berlalu begitu pantas. Dah abis minggu pertama kita di bulan September kan.
Baru minggu lalu kita menyambut Hari Kemerdekaan negara kita yang ke-56. Tetapi adakah kita telah betul-betul merdeka ??
Soalan yang serius ni ;p

Bukannya apa, sebenarnya ni tentang anak-anak kita yang bakal menghadapi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) selama 3 hari bermula selasa ni.
Dorang belum merdeka dari exam ni.

Anak-anak korang macam mana ? sedang tekun mengulang kaji pelajaran di rumah ke sekarang ni ?? Anak aku ?? sedang asyik menonton kartun, hujung minggu jak benarkan dorang menonton semua rancangan kartun tu. Isnin hingga Jumaat NO CARTOON ! macam mana ? garangkan uminya ni...hehe Sebenarnya ni Babanya yang bagi jadual. Maklumlah tugasnya sebagai cikgu sekolah yang garang terbawa-bawa ke rumah. Kena ada jadual dan disiplin masa katanya. Kalau aku, memang kesian bila anak-anak minta izin nak tengo kartun sekejap semasa hari persekolahan....cair terus bila dorang rayu aku dengan mata yang bersinar-sinar. 

Berbalik tentang anak-anak yang akan hadapi UPSR isnin ni, walaupun periksa dah abis, belum bermakna suda merdeka ye......masih jauh perjalanan yang kena ditempuhi. Tugas kita sebagai ibu bapa adalah mendidik dan membimbing anak untuk terus maju dan berjaya di masa hadapan nanti. :D








Model : Salah seorang murid Tahun 6 di sekolah tempat Hubby mengajar




Note : Anak aku ada 5 tahun lagi nak duduki UPSR. Belum cukup umur katanya. Tak tahu masa dia nanti masih ada ke exam ni lagi......




Comments

  1. Nampak gaya kalau 5 tahun lagi tak adalah peluang anak Mia nak duduk UPSR sebab tahun depan last UPSR. Lepas tu tak tahulah periksa apa pulak. Biasalah M'sia suka tukar-tukar. KBSR last tahun depan. Budak yg tahun 3 tahun ini dah KSSR...

    ReplyDelete
  2. Bila direnung balik, tak tahu apa nasib anak2 kita masa akan datang. Dunia makin mencabar :)

    ReplyDelete
  3. Legalah awak Mia tak yah nak seram mengenangkan anak nak pereksa hehe

    ReplyDelete
  4. Samalah ngan anak aku tu, cartoon jer lah kerjanya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang