Skip to main content

Di waktu hujan

Assalamualaikum

Tajuk cam jiwang tapi sebenarnya just mo bagitahu semalam kat KK sehari semalam hujan....jadi kami sekeluarga pun bercuti-cutian di rumahlah jawabnya :p....

Sebenarnya kalau stay di rumah di waktu hujan takda banyak aktiviti yang dapat dibuat...anak-anak seronok bermain sendiri....nak tengo tv tak best sebab bunyi hujan lebih kuat...nak kemas rumah mata asyik nak jadi kuyu jak, best membuta dalam cuaca sejuk camni...alasan semata-mata padahal malas ...hehe 


Tapi rasa macam tak berapa nak best pulak kalau asyik membuta jak...teringat kacang panggang yang hubby beli masa balik kampung hari tu....so ni lah aktiviti kami sekeluarga semalam...makan....


Kacang panggang import khas dari Kota Marudu....Kacang ni banyak di jual di gerai tepi jalan simpang menuju Kota Kinabalu - Kudat - Kota Marudu.....memang rangup dan sedap.....di goreng dalam pasir kata dorang....memang sangat di suggest beli kalau singgah di Kota Marudu

Waktu hujan makan kacang memang terbaeekkk, minum nescafe tariikkkk....


Malam pula aku masak sup ayam campur kentang, hujan2 best minum sup kan.....sup tidak menggunakan minyak langsung k....itu yang timbul tu minyak daripada ayam semulajadi.....hehe

Comments

  1. assalamualaikum..anak murid 283 lapor diri..sedapnya kak kacang tu tgk tv makan..aduh pekena plak teh tarik..

    ReplyDelete
  2. kacang rebus sabah jg yg sodap! huhuhuh

    ReplyDelete
  3. salam mia..mmg best ujan2 sejuk2 minum nescafe sambil makan kacang tuh...itu yg ko masak dengan pasir ker..rs cam mau cuba msk gitu jgk bah...

    ReplyDelete
  4. kacang besar mcm tu baru puas nak mkn ,tgk kacang & sup tu terus terliur..kikiki

    ReplyDelete
  5. Best yer tgk kacang dari kota marudu...besar-besarrr puas ye mkn....terliur tgk sup ayammm weeeeeeee

    ReplyDelete
  6. Disebabkan kacang panggang dlm instagram ko ni lah, ptg smalam aku beli kacang. Tapi bukan kacang panggang...kacang rebus...hehehe...

    ReplyDelete
  7. Kalau tempat kakak biasa yg goreng dgn pasir buah berangan Mia.
    Tak jumpa lagi kacang buat style macam tu di sini. Mesti sedap, rangup dan panas kan.

    ReplyDelete
  8. tgk dlm instagram mia aritu, terliur je rasa

    ReplyDelete
  9. Lama dah tak makan kacang cap tangan Mia...hehe
    Mmg jarang beli pun kecuali kalau ada Bezday party haha

    ReplyDelete
  10. SA dah lama x makan kacang..x leh langsung makan..berjerawat muka..tp sup tuh nampak sedap giler..

    ReplyDelete
  11. sedap jak tgk kacang tu.. dulu masa pigi Kota Marudu pula kami sibuk beli jagung yg di tepi jalan tu Mia.. sedap bah!..
    hujan2.. tidur best...haha

    ReplyDelete
  12. Memang... kalau ujan mood malas akan ada, best rileks2 jer layan alunan titisan ujan, tu extra bonus kalau dapat kacang panggang special tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a