Skip to main content

Si Shumi demam.....

Yesterday...macam biasa lepas keja terus ambil si shumi di taska....sampai ja di taska...penjaga bagi tau si shumi demam...alamak...dorg tida pun telepon bagi tau seperti yang selalu sya pesan kat penjaga taska tu...kalau ada apa2 telepon ja....panas lagi badan si shumi tu.....ok kepada mamak2, mami2, ibu2 dan yang sewaktu dengannya lah.....dalam situasi begini jangan panik...terus bawa anak gi klinik atau hospital ( tapi klu hospital susah sikit...kalau setakat demam biasa saja jarang2 dorang mo rawat...konon2nya hospital untuk kecemasan saja...dah banyak kali saya kena...)...kalau anak2 kecil ni demam perkara yang paling penting mesti kurangkan suhu badan dia....sukat guna termometer ( sekurang2nya mamak2 di rumah mesti simpan satu termometer untuk kegunaan macam begini).....cara turunkan suhu badan macam dudukkan dia dalam aircon kah, lap2 badannya ngan tuala basah ke...yang penting suhu dia turun....suhu normal dalam 36 'C gitu...suhu demam 37'c ke atas....
.
Di klinik biasanya doktor akan terus bagi ubat demam untuk turunkan suhu badan tapi bukan yang minum punya....sana cucuk di dalam tuuuutt (dubur)...bentuk ubat tu lebih kurang macam peluru lah...memang ubat ni berkesan untuk turunkan suhu badan budak2....tapi penggunaannya mesti ikut sukatan yang di berikan oleh doktor....lepas tu sentiasalah pantau suhu badan anak2 kita tadi tu...macam semalam tu si shumi punya suhu 39'C (memang high fever)....lepas simpan ubat di dubur tu lebih kurang dalam 1 jam gitu suhunya menurun ke 36.5'C.....
.
Actually...demam memang perkara biasa kena kat anak2 kita tapi jangan di pandang remeh sebab suhu yang terlalu tinggi bole menyebabkan kerosakan otak yang menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.....kalau bole kepada mamak2/ibu2 sekurang2nya mesti ada menyimpan ubat demam dan termometer di rumah....sekurang2nya bila anak tiba2 demam di waktu malam kita bole terus bagi minum ubat sementara on the way pegi klinik/hospital.......
.
.
p/s ; pesanan di atas berdasarkan pengalaman sya sebagai mamak.....yang lain kena tanya le dengan doktor atau pakar kanak-kanak yang bertauliah yek.......

Comments

  1. Hi mia! Make sure if demam dun let doctor inject ya...boleh bawa maut even though adult oso...kalau sumbat ubat dalam 'dubur' ok..but not injection ya...Hope si shumi get well soon...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa