Skip to main content

Si Shumi demam.....

Yesterday...macam biasa lepas keja terus ambil si shumi di taska....sampai ja di taska...penjaga bagi tau si shumi demam...alamak...dorg tida pun telepon bagi tau seperti yang selalu sya pesan kat penjaga taska tu...kalau ada apa2 telepon ja....panas lagi badan si shumi tu.....ok kepada mamak2, mami2, ibu2 dan yang sewaktu dengannya lah.....dalam situasi begini jangan panik...terus bawa anak gi klinik atau hospital ( tapi klu hospital susah sikit...kalau setakat demam biasa saja jarang2 dorang mo rawat...konon2nya hospital untuk kecemasan saja...dah banyak kali saya kena...)...kalau anak2 kecil ni demam perkara yang paling penting mesti kurangkan suhu badan dia....sukat guna termometer ( sekurang2nya mamak2 di rumah mesti simpan satu termometer untuk kegunaan macam begini).....cara turunkan suhu badan macam dudukkan dia dalam aircon kah, lap2 badannya ngan tuala basah ke...yang penting suhu dia turun....suhu normal dalam 36 'C gitu...suhu demam 37'c ke atas....
.
Di klinik biasanya doktor akan terus bagi ubat demam untuk turunkan suhu badan tapi bukan yang minum punya....sana cucuk di dalam tuuuutt (dubur)...bentuk ubat tu lebih kurang macam peluru lah...memang ubat ni berkesan untuk turunkan suhu badan budak2....tapi penggunaannya mesti ikut sukatan yang di berikan oleh doktor....lepas tu sentiasalah pantau suhu badan anak2 kita tadi tu...macam semalam tu si shumi punya suhu 39'C (memang high fever)....lepas simpan ubat di dubur tu lebih kurang dalam 1 jam gitu suhunya menurun ke 36.5'C.....
.
Actually...demam memang perkara biasa kena kat anak2 kita tapi jangan di pandang remeh sebab suhu yang terlalu tinggi bole menyebabkan kerosakan otak yang menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.....kalau bole kepada mamak2/ibu2 sekurang2nya mesti ada menyimpan ubat demam dan termometer di rumah....sekurang2nya bila anak tiba2 demam di waktu malam kita bole terus bagi minum ubat sementara on the way pegi klinik/hospital.......
.
.
p/s ; pesanan di atas berdasarkan pengalaman sya sebagai mamak.....yang lain kena tanya le dengan doktor atau pakar kanak-kanak yang bertauliah yek.......

Comments

  1. Hi mia! Make sure if demam dun let doctor inject ya...boleh bawa maut even though adult oso...kalau sumbat ubat dalam 'dubur' ok..but not injection ya...Hope si shumi get well soon...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang