Skip to main content

UMS Menggamit Memori

Assalamualaikum

Hari sabtu tu sebelum kitaorang se family pergi ke UMS Aquarium & Marine Museum tu (ceritanya menyusul kemudian), aku sempatlah juga snap2 gambar bangunan UMS yang telah lama kutinggalkan ni. Dah lama tau....tak sedar dah 11 tahun. Menandakan aku dah pun masuk era remaja purba bak kata OKje . :D

Dah banyak bezanya UMS ni ye.....pokok-pokoknya dah membesar dengan sihat walafiat. Bangunan yang dulu belum siap semasa zaman aku dulu tu dah berdiri dengan sempurna.....tapi kaler cat dah agak pudar di mamah waktu.....cehhhh ayat hehe








DKP atau Dewan Kuliah Pusat......dewan utama berkuliah. Teringat waktu berkuliah dahulu. Aku suka duduk di tengah2 dewan..tidak terlalu jauh dan tidak terlalu dekat dengan lecturer gitu....hehe Hubby waktu tu suka duduk depan-depan sikit. Maklumlah spek mata kaca tebal, mana nak nampaknya kalau duduk belakang.....hehe 



Sekolah Pengajian Ekonomi......dah bertukar namanya ye. Jurusan yang aku ambik masa belajar di UMS dahulu. So tempatnya adalah di sini. Dulu dikenali sebagai Sekolah Perniagaan dan Ekonomi. Aku ambik Hotel Management tapi kerja kat Insurance Company. Hubby ambik Marketing Course tapi jadi Cikgu Sekolah Pendidikan Khas. Jangan tanya kenapa ye ???? hehehe



Ni lah bangunan sekolah yang aku wajib kunjungi dulu. Yalah semua kuliah dan tutorial di adakan di tempat ni. Yang bestnya sekolah ni betul2 menghadap laut. So kalau stress belajar kitaorang lepak jak kat belakang sekolah tengok laut yang luas itu...hehe




Note : sambil-sambil menggamit memori dengan hubby, aku motivasikan juga Shumi dan Shamzi..belajar rajin-rajin supaya boleh sambung belajar di sini cam Umi dan Baba...(^_~)




Comments

  1. Assalammualaikum kak..mesti terknang2 knangan dedulu kn..hehe..

    ReplyDelete
  2. good moning
    singgah pagi isnin

    ReplyDelete
  3. CN skali jer pegi UMS masa g honeymoon ke sabah tu, mmg cantik view tepi lautnya ;)

    ReplyDelete
  4. tiba2 rindu ma UPM! huhuhuhuh

    ReplyDelete
  5. cantik juga pemandangn tempat ni..untung sapa dapat belajar kat sini..:)

    ReplyDelete
  6. Bila dah jadi remaja purba ni Mia....bila bawak anak anak melawat U tempat kita belajar dulu nasihat mak bapak mesti sama jer nasihatnya Mia hehe....psst kat mana tempat dating dulu? Tepi laut ke? Hehe

    ReplyDelete
  7. wah tempat study kak ni...aku pun tiap2 hari lalu ums..mesti cakap..abg kakak belajar rajin2 nnt smabung beljar di sini

    ReplyDelete
  8. Bila terkenang masalalu msti rse mcm nk back to the past aje kan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang