Skip to main content

Cerita kedai kopi # 2

Assalamualaikum

Hubby sekarang selalu ngadu, katanya kat sekolah dia ada sorg guru baru masuk....katanya ingatkan dapat meringankan sikitlah tugas2 guru pendidikan khas sebab kelas tu memang kekurangan guru.....
Lupa pula nak bagitahu hubby ni ajar murid2 dalam kategori pendidikan khas, contoh mcm sindrom down, lambat dlm menerima pembelajaran, autisme, disleksia.....


Memang mencabar sebenarnya mengajar murid2 dalam kategori ni..
Ok berbalik kepada cikgu baru masuk tu, kata hubby kejanya asyik nak cari kesalahan cikgu2 lain lepas tu ngadu kat guru besar....
Kelasnya sendiri tak terurus tapi sibuk ambil tahu hal org lain....kata hubby bukan dia sorang saja yang perasan tapi cikgu2 lain pun sama....yang peliknya penolong kanan sekolah tu terima bulat2 jak aduan cikgu baru tu tanpa usul periksa....hingga satu tahap teruk hubby dan cikgu2 yang lain dah isi borang mohon pindah sekolah....isk isk isk orang camni pun ada...

Tapi kalau ikut pengalaman aku setiap tempat keja mesti ada sorang yang jenis camni......konon-kononnya dialah pandai dalam segala2nya, lepas tu sibuk nak cari salah orang supaya dapat ngadu kat boss.....aku rasa dia orang paling gembira bila orang yang diadukan tu dimarah oleh boss....
Kat tempat aku pun ada sorang jenis camni.....bukan aku saja sedar malahan HR pun tahu sikapnya yang suka mengadu tetapi dia sendiri tidak mahu buat apa2 keja......yang herannya boss kat opis aku ni macam sengaja tutup mata tutup telinga.....kawan aku yang kesian, selalu jadi mangsa buli dia, tapi still boss aku masih menangkan dia.....

emmmm aku memang sebenarnya tak tahan dengan sikap dia tapi memandangkan company ni bukan bapa dia yang punya, sama2 makan gaji di sini, cari rezeki di sini, aku bertahan jugalah hingga ke hari ni...dah dekat 8 tahun aku keja sini tau dan hari2 terpaksa menghadap dan berdepan dengan sikap dia...tolak hujung minggu dan cuti2 amlah..hehe

Rasa-rasanya semua tempat pun ada kan jenis orang yang macam ni...tak baik tau semata-mata nak upkan diri sendiri dengan cara menutup periuk rezeki orang...ko dapat hasilnya pun tak berkat....Semoga kita dijauhkan daripada sifat2 sebegitu....


Ok sambung minum kopi !

Comments

  1. salam mia..
    biasanya kat mana2 opis kaki bodek bos nie mesti ade...spt kata hang dialah yg paling tak produktif dr segi kerja tp dari segi mulut mmg produktif sgt...:)

    ReplyDelete
  2. salam khamis
    singgah sini
    dah sarapan

    ReplyDelete
  3. Kat mana2 pon ada jer manusia mcm ni...menci aku.

    ReplyDelete
  4. kat mana2 office pun, organization pun ...office politik tetap ada... sama ada mild atau outrageous jer level dia Mia... yang penting kita buat kerja kita, jangan sampai dia tabur pasir dalam periuk nasik kita sudahlah...if we detect so... pandai2lah kita cari langkah pencegahan... sikap manusia...suka menunding jari pada orang tanpa cermin diri sendiri...lumrah dan fitrah la tu...

    ReplyDelete
  5. Paling menyampah bah klu org main bodek ni..bikin susah org lain kan? kadang2 kita ni jadi ndak ada peluang mo naik gara2 kaki bodek ni..sabar jak lah kan:)

    ReplyDelete
  6. OW,HUBBY MIA CIKGU PENDIDIKAN KHAS RUPANYA..
    BUI PULAK PPM..BANTU GURU2 JAGA BUDAK2 KHAS NI
    KENA BYK BERSABAR DGN KARENAH MEREKA..

    ReplyDelete
  7. Sesungguhnya manusia yg suka mengadu-domba akan mendapat balasan siksa api neraka. tak takut ke? Hati-hatilah berdepan manusia seperti ini... takut juga kan.

    ReplyDelete
  8. Harap harap sedarlah dia lepas ni Mia...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a